Enyhítette a táblabíróság a rákóczifalvai verekedő büntetését

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 12. csütörtök, 11:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt F. R. és társa ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Míg a II. rendű vádlott büntetés változatlan maradt (1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságbüntetés) addig az I. rendű vádlott büntetését 3 év börtön és 4 év közügyektől eltiltásról 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönre enyhítette az ítélőtábla.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. rendű vádlott büntetésének mérséklése mellett azért is döntött a táblabíróság, mert a vádlott sem korábban, sem azóta nem követett el erőszakos bűncselekményt, tettét megbánta, a vádlottnak jelentős összegű kártérítést fizetett, aki ennek hatására megbocsátott a vádlottnak. 

A II. rendű vádlott büntetését arányosnak találta az ítélőtábla, így annak sem lényeges enyhítését, sem lényeges súlyosítását nem tartotta indokoltnak.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2017. augusztus 24-én F. R. elsőrendű vádlottat, és ezért őt 3 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, Sz. R. testi sértés bűntettének kísérletéért 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságbüntetést kapott, és elrendelték pártfogó felügyeletét.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére téves jogi minősítés és a büntetés súlyosítása, az I. rendű vádlott és védője téves jogi minősítés, a tényállás téves megállapítása, és az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. és a II. rendű vádlott 2015. november 12-én este 8 óra körül Rákóczifalván egy nemzeti dohánybolt előtt beszélgetett ittas állapotban. Ugyanitt társalgott a szintén ittas H. Cs. sértett is több ismerősével. Beszélgetés közben a sértett összevitatkozott T. G.-val, lökdösték egymás, majd az út menti árokba estek, és birkózni kezdtek.

Mindezt látta az I. és a II. rendű vádlott, akik a verekedőket szétválasztották, de eközben a II. rendű vádlott kabátja elszakadt. Ekkor a II. rendű a sértettet ruhájánál fogva megragadta, a dohánybolt falához szorította, és homlokát a sértett homlokához nyomta. Az I. rendű vádlott a dulakodókhoz lépett, a sértettet a földre vitte, és a mellkasára lépett. Végül az I. rendű a sértettet elengedte, aki kerékpárral hazaindult, de induláskor szidalmazni kezdte a II. rendű vádlottat, aki a sértett után futott, de nem érte el. Eközben az I. rendű vádlott kerékpárral indult a sértett után, a II. rendű és még két férfi gyalog követte.

Amikor az I. rendű utolérte a sértettet, az, ismeretlen okból, a kerékpárjával elesett. Az I. rendű ekkor megfogta, kivezette az úttestre, és amikor a II. rendű vádlott a helyszínre ért, az I. rendű felszólította a sértettet, hogy verekedjen meg a II. rendű vádlottal. A sértett sikertelenül próbálta megütni a II. rendű vádlottat, majd el akart menekülni a lakása felé, de az I. rendű utolérte és többször megütötte. Ettől a sértett földre került. Az I. rendű vádlott a mellkasára térdelt, és többször nagy erővel megütötte az ekkor már eszméletlen sértettet. Egy férfi ekkor megakadályozta a sértett további bántalmazását, H. Cs.-t talpra állította, majd a házáig támogatta.

A ház kerítésénél a II. rendű vádlott ütötte meg többször a sértettet, akinek végül sikerült bemenekülnie a házba. A sértett a bántalmazások következtében 8 napon túl gyógyuló, életveszélyes süléseket is elszenvedett, bal szemének látását elveszítette.

Eljáró bíróság: