Helybenhagyta a táblabíróság a szerb kábítószerfutár 7 éves börtönbüntetését

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 12. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklás bűntette miatt J. A. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év börtön és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék az elkövetett cselekmény súlyát és a vádlott társadalomra veszélyességét tekintve is arányos büntetést szabott ki, így annak sem lényeges súlyosítása, sem lényeges enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. október 11-én J. A. szerb állampolgár vádlottat. Ezért őt a bíróság 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

B. G., egy szerb férfi 2017. március 6-án meghatalmazást adott a vádlottnak arra, hogy az autóját használja, aki tudott arról, hogy az autó ülései alatt a padlólemezben rejtekhelyeket alakítottak ki. A vádlott Magyarországra érkezése előtt a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek a vádlott tudomásával Szerbia területén kábítószert, marihuánát rejtettek el ezekben azért, hogy a vádlott ezt szállítsa el Ausztriába.

A vádlott 2017. március 10-én reggel jelentkezett belépésre Magyarországra a röszkei határátkelőhelyen ezzel az autóval. A kutatógarázsban a kábítószert kereső kutya jelzett, majd a jármű tétel átvizsgálása során bruttó 25.569, nettó 23.692 gramm tömegű marihuána került el a rejtekhelyekről. Ennek totál-THC-tartalma legkevesebb 2.890 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 2,4-szerese.

A rendőrség a csempészéshez használt autót és a kábítószert lefoglalta, míg a vádlott őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került.

Eljáró bíróság: