Hét év börtönre ítélték az albán kábítószercsempészt

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 17. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklása bűntette miatt H. S. albán állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott büntetésének mértékét a táblabíróság 6 évről 7 évre súlyosította, mert úgy ítélte meg, hogy az 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetében az I. fokon eljáró bíróság eltúlzottan enyhe büntetést szabott ki.

A kábítószer birtoklásával összefüggő bűncselekmények száma nagy mértékben nőtt az elmúlt években Csongrád megyében, egyebek mellett ezért is mindenképp szükséges a súlyosítás a büntetési célok megvalósítása érdekében – hangzott el az ítélet indoklásakor.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. augusztus 23-án H. S. albán állampolgár vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra A döntés ellen az ügyész az ítélet súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlottat 2016. május 30-a előtt, közelebbről nem meghatározható időpontban ismeretlen személyek megbízták, hogy Albániából marihuánát szállítson Magyarországon át Németországba. Ennek érdekében a vádlott autójának hátsó küszöbrészébe két oldalon beépített csőben kialakított rejtekhelyekre a vádlott által tudottan 8-8 tasakba csomagolva kábítószert rejtettek el azzal, hogy ezt a vigye ki Németországba, és a szállításért pénzt ajánlottak fel a vádlottnak. A férfi 2016. május 30-án este jelentkezett belépésre Magyarországra a röszkei határátkelőhelyen autójával, amelyben még két albán állampolgár utazott, de ők nem tudtak az illegális szállítmányról.

A tételes vámvizsgálat során a vámosok megtalálták az elrejtett  szállítmányt, a 16 darab, egyenként 0,6-1 kiló súlyú, összesen bruttó 15.804, nettó 14.135 gramm össztömegű kábítószert. A kábítószer totál-THC tartalma legkevesebb 1.630 gramm volt, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 1,36-szorosa.

 

Eljáró bíróság: