Tizenhárom év börtön lett a szolnoki gyilkos büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 17. kedd, 11:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt M. J. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon hozott ítéletét. A vádlott büntetésének tartamát a táblabíróság 10 évről 13 évre súlyosította, egyebekben az I. fokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a korábban többször büntetett vádlott négy ellene indított büntetőeljárás hatálya alatt követte el a cselekményét, és tekintettel a nagy számú súlyosító körülményre, a büntetési célok elérése érdekében indokolt a büntetésének súlyosítása.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Emberölés és garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék M. J. vádlottat, és ezért őt 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítását kérve, míg a vádlott és védője a gondatlanságból elkövetett emberölés megállapítása és a büntetés enyhítés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A korábban már többször büntetett vádlott és Sz. F.-né sértett 2015 elejétől párkapcsolatban éltek úgy, hogy mind a ketten hajléktalanok voltak, éjszakáikat alkalmi szállásokon töltötték.

A vádlott féltékenysége miatt a kapcsolatuk megromlott, 2016 májusától az asszony meg is szakította azt. Ebbe a férfi nem tudott beletörődni, a nőt rendszeresen követte, azzal fenyegetőzve, hogy ha végleg elhagyja, meg fogja őt ölni. A fenyegetések mellett a vádlott megpróbálta a kapcsolatot helyreállítani.

2016. május 30-án délelőtt a vádlott a szolnoki piac mellett összetalálkozott a sértettel és más hajléktalanokkal. Ekkor is veszekedés alakult ki köztük, a vádlott megütötte a sértettet, és egy késsel is hadonászott előtte, miközben halállal fenyegette. A további kiabálást és a bántalmazást egy közelben lakó akadályozta meg. A vádlott erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen.

A vádlott nap közben tovább italozott, majd délután 4 óra tájban, erősen ittas állapotban megjelent abban a lakásban, hol a sértett más személyekkel együtt tartózkodott. A férfi a sértetthez lépett, szidalmazta, majd késsel nagy erővel mellkason szúrta. Ezután a vádlott levágta az asszony alsóneműjét, majd több hajtincset is lemetszett a hajából. Eközben folyamatosan kiabált az asszonnyal, és megfenyegette a többi, szobában tartózkodó személyt is. Közülük az egyik értesítette a mentőket, amin a vádlott feldühödött, a telefont széttörte és ledobta az erkélyről.

Mire a mentősök kiértek, a sértett meghalt, a vádlott elment a helyszínről. Az asszony életét szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg.

Eljáró bíróság: