Hat év börtön lett a szerb kábítószercsempész jogerős büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 23. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt K. D. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetés mértékére vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év, Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére az I. fokon lejáró bíróság arányos büntetést szabott ki, annak jelentős súlyosítására nem látott az ítélőtábla indokot, míg a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. augusztus 23-án K. D. szerb állampolgár vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év börtönre és 6 év, Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

2016. december 25-e előtt a vádlott által használt, de a testvére tulajdonában lévő személykocsi lökhárítóiban, küszöbjeiben és a benzintank mellett – ismeretlen körülmények között – rejtekhelyet alakítottak ki. Ezt megelőzően a vádlott ismeretlen személyekkel abban állapodott meg, hogy kilogrammonként 300 euróért Koszovóból az átalakított autóban elrejtve marihuánát szállít Magyarországon keresztül Ausztriába.

Ezt követően a vádlott maga is részt vett a kábítószer csomagolásában és elrejtésében, majd 2016. december 25-én Röszkénél akart belépni magyar területre. A kocsi átvizsgálása során a vámosok megtalálták a kialakított rekeszeket, s az azokban elrejtett 32 csomag, összesen nettó 14.562 gramm kábítószert tartalmú növényt. Ennek együttes hatóanyag tartalma legkevesebb 2.039 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 1,69-szerese.

A rendőrség az autót és a kábítószert lefoglalta, míg a vádlott előzetes letartóztatásba került.

Eljáró bíróság: