Adócsalás és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 31. csütörtök, 09:00
Tárgyaló: 
fszt. 11-es tárgyaló
Összegzés: 

Kilenc vádlottas adócsalásos ügy II. fokú tárgylását kezdi meg csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. Határozathirdetés június 6-án várható.

 

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 30-án K. I.-t, akit 4 év 6 hónap börtönre és 16,6 millió forint vagyonelkobzásra ítélt. Az ügy összesen kilenc vádlottjából öten kaptak letöltendő börtönbüntetést, négy vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, a vagyonelkobzás mértéke összességében több tízmillió forintot lett, mint ahogy a pénzbüntetések összege is. Több vádlottat felmentett a bíróság egyes vádpontok alól.

 

Az I. fokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott, K. I., volt felesége, a II. rendű vádlott dr. Cs. B., valamint a III. rendű vádlott B. H. 2010 nyarán állapodtak meg abban, hogy szlovák gazdasági társaságokkal együttműködve, azokat felhasználásával nettó áron több ezer tonnagabonát vásárolnak Romániában. Majd hamis papírokkal azt a látszatot keltették, hogy az árut továbbviszik Szlovákiába, de végül Magyarországon belföldi áruként értékesítenek. Előbb egy kft. nevében adták el az árut, később pedig további öt, ugyancsak általuk irányított vállalkozás nevében értékesítették a gabonát. A Romániában megvett árút bajai és Baja környéki gabona-nagykereskedő gazdasági társaságoknak adták el.

A vádlottak célja az adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített gabona után a belföldi értékesítést terhelő áfa meg nem fizetése volt. Ennek érdekében a belföldi vásárlás látszatát keltve, a beszerzést terhelő áfát levonták az értékesítést terhelő áfából, és 2010 augusztusától 2011 novemberéig valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz. Mindezt a feladatok egymás közötti összehangolásával, megosztásával tették, bűnszervezetet alkotva.

A bűnszervezetet K. I. és a III. rendű vádlott hozta létre, majd felkutattak olyan személyeket, akik a fiktív gazdasági társaságokból álló hálózatot kiépítették. Ezek a néhány hónapig használt cégek a számlázásban, a fiktív fuvarlevelek bélyegzésében, továbbításában, az átutalásokban, a készpénz felvételben, a gabona felvásárlásban és továbbértékesítésben, a pénz továbbításában működtek közre úgy, hogy a bűncselekményeket részletesen megtervezték és hajtották végre – az I. fokú ítélet szerint.

 

A vádlottak nem jogerős büntetése:

K. I. I. rendű vádlott – 4 év 6 hónap börtön, 16,6 millió forint vagyonelkobzás,  Cs. B. II. rendű – 2 év börtön, 4 év próbaidőre felfüggesztve, 9,5 millió forint vagyonelkobzás,
B. H. III. rendű – 5 év börtön, 16,6 millió forint vagyonelkobzás, K. L. IV. rendű – 4 év börtön, 7,3 millió forint vagyonelkobzás, M. T. V. rendű – 3 év 6 hónap börtön, 7,3 millió forint vagyonelkobzás, B. P. VI. rendű – 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve, 18 millió forint pénzbüntetés, H. Zs. VII. rendű) – 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve, 12 millió forint pénzbüntetés, 7,2 millió forint vagyonelkobzás, A. I. VIII. rendű – 2 év 3 hónap börtön
B. Z. IX. rendű) – 1 év 6 hónap börtön, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: