Négy év börtön halált okozó testi sértésért

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 30. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a halált okozó testi sértés bűntette miatt D. S. román állampolgár ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 4 év börtön és 4 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásban elhangzott: a vádlott 18. életévét éppen csak betöltve követte el a bűncselekményt. Erre, és az ügy egyéb körülményeire is tekintettel az I. fokon kiszabott 4 év börtön és 4 év kiutasítás arányos büntetés. Ennek lényeges szigorítása nem szükséges, de lényeges enyhítésére sem látott indokot a táblabíróság.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 30-án D. S. román állampolgár vádlottat, és ezért őt 4 év börtönre és 4 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A döntés ellen az ügyész a vádlott terhére, a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője, a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott kb. öt éve jár át Romániából Magyarországra, ahol tavasztól őszig idényjellegű mezőgazdasági munkát végzett. A bűncselekmény idején Szabadszálláson lakott élettársával, több rokonával és M. B. sértettel együtt munkaadójának házában.

A sértett  – aki szintén román állampolgár volt – gyakran fogyasztott alkoholt, és időnként annyira lerészegedett, hogy nem tudott másnap dolgozni menni. A vádlott és a sértett között a halállal végződő cselekmény előtt komolyabb vita, tettlegesség nem fordult elő.

2017. július 10-én az ingatlanba további 7 romániai vendégmunkást szállásoltak el, akik szintén dolgozni érkeztek Magyarországra. Július 23-án reggel a házban lakók elmentek dolgozni, a sértett viszont otthon maradt, mert nem érezte jól magát. Italozni kezdett, és estére lerészegedett. A vádlott szintén nem dolgozott aznap, a városban járt, délutántól pedig együtt ivott a sértettel.

A munkások kb. 17 és 19 óra körül értek haza, a vádlott és a sértett ekkor már nagyon ittas volt. A sértett a szobájában feküdt, míg a vádlott egy harmadik személlyel italozott tovább. Este a vádlott zenét kezdett el  hallgatni, de mivel ez túl hangos volt, az egyik lakótársa arra kérte, halkítsa le, mert a többiek nem tudnak pihenni. A vádlott erre feldühödött, fenyegetőzni, kiabálni kezdett, majd indulatosan kiment a házból, ahová barátnője is követte.

Az utcán a vádlott barátnőjével is összeveszett, megpofozta a nőt. A vita hangjára kiment a házból másokkal együtt a sértett is, a megütött nő védelmére kelt és megpróbálta a vádlottat csitítani. A vádlott feldühödve azon, hogy a sértett miért avatkozik bele a veszekedésbe, arcon ütötte a sértettet, amitől az hanyatt esett. Amikor megpróbált felállni, a vádlott nagy erővel arcon rúgta, amitől a sértett visszahanyatlott és elveszítette az eszméletét. A vádlott ezután élettársával együtt elfutott a helyszínről, míg a többiek a sértettet bevitték a házba, ágyra fektették, és megpróbálták eszméletre téríteni. De ez nem sikerült, a sértett kb. 15 perc múlva meghalt. Halálát a többszörös arckoponya és arccsonttörés miatt bekövetkezett vérbelehelés, fulladás okozta.

Eljáró bíróság: