Öt év 6 hónap börtön lett a szerbiai kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 5. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla  a kábítószer birtoklásnak bűntette miatt F. R. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 5 év 6 hónap börtön és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ügy összes körülményét, így az elkövetett cselekmény súlyát, a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, valamint súlyos betegségét is figyelembe véve az I. fokú bíróság arányos büntetés szabott ki. Ezért az ítélőtábla sem a súlyosítást, sem a büntetés enyhítését nem látta indokoltnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásnak bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. november 20-án F. R. szerb állampolgár vádlottat, és ezért őt 5 év 6 hónap börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védői a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2016 őszén kapcsolatba került egy, az eljárás során ismeretlenül maradt férfival, aki tudta, hogy a vádlott a családtagjaival együtt rendszeresen Ausztriába jár a rokonaihoz. A vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőző hetekben megállapodott ezzel a férfival, hogy 9 ezer euró ellenében kábítószert, marihuánát fog autójával Bécsbe, a megbízó által később pontosan meghatározott helyre szállítani.

A vádlott és megbízója abban is megegyezett, hogy a kábítószer elrejtése érdekében a vádlott átadja az autóját. Ekkor a megbízó a kapcsolattartáshoz szükséges két SIM kártyát, valamint a szállításért ígért pénzből 2.500 euró előleget is átadott a vádlottnak.

A vádlott 2016. december 25-én Koszovóba utazott, ott átadta az autót két férfinek, akik néhány órára elvitték a kocsit, majd amikor visszahozták, tájékoztatták a vádlottat arról, hogy az autóban kábítószert rejtettek el. Ezután a vádlott feleségével és kiskorú gyerekükkel december 29-án indult Belgrádból Ausztriába. Aznap délután érkeztek Röszkénék a szerb-magyar határra. Itt a vámos a kocsi alján egy ragasztószalaggal körbetekert csomagot fedezett fel, ezért az autót további vizsgálatra irányította.

A tüzetes átvizsgálás során a gépjármű üregeiben összesen 41 darab, műanyag tasakba, illetve fóliába helyezett csomag került elő, amelyekben növényi ágvégződések voltak. A 18.498 gramm nettó össztömegű növényi anyagok kannabionid vegyületeket tartalmaztak. Ezek totál-THC tartalma legkevesebb 2.357 gramm volt, mi meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 1,9-szerese.

A vádlott az eljárás során mindvégig elismerte a bűncselekmény elkövetését, és elmondta, hogy megbánta tettét. A kábítószer-szállítmányról a vádlottal együtt utazó családtagok nem tudtak.

Eljáró bíróság: