Letöltendő börtön lett a Bács-Kiskun megyében gabonakereskedéssel adót csalók legtöbbjének büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 6. szerda, 09:30
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta, de a büntetések mértékét a vádlottak többségénél helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt K. I. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

 

A vádlottak jogerős büntetése ez alapján így alakult:

K. I. elsőrendű vádlott – 4 év 6 hónap börtön, 6 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, dr. Cs. B. II. rendű – 2 év börtön, 4 év próbaidőre felfüggesztve, 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, B. H. III. rendű – 5 év börtön, 8 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, K. L. IV. rendű – 4 év börtön, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, M. T. V. rendű – 3 év 6 hónap börtön, B. P. VI. rendű – 2 év börtön, 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, H. Zs. VII. rendű – 2 év 6 hónap börtön, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, A. I. VIII. rendű – 2 év 3 hónap börtön, 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás B. Z. IX. rendű – 1 év 6 hónap börtön, 3 év próbaidőre felfüggesztve. 3 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás.

A letöltendő szabadságvesztésre ítélteket a börtönbüntetés mértékéhez igazodó tartamú közügyektől eltiltásra is ítélte a bíróság, kimondva: mint bűnszervezetben elkövetők feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye. 

 

A bűncselekményről

 

Az I. rendű vádlott, K. I.,  és volt felesége, a II. rendű vádlott dr. Cs. B., valamint a III. rendű vádlott B. H. 2010 nyarán állapodtak meg abban, hogy szlovák gazdasági társaságokkal együttműködve, azokat felhasználásával nettó áron több ezer tonna gabonát vásárolnak Romániában. Majd hamis papírokkal azt a látszatot keltették, hogy az árut továbbviszik Szlovákiába, de végül Magyarországon belföldi áruként értékesítenek. Előbb egy kft. nevében adták el az árut, később pedig további öt, ugyancsak általuk irányított vállalkozás nevében értékesítették a gabonát. A Romániában megvett árút bajai és Baja környéki gabona-nagykereskedő gazdasági társaságoknak adták el.

A vádlottak célja az adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített gabona után a belföldi értékesítést terhelő áfa meg nem fizetése volt. Ennek érdekében a belföldi vásárlás látszatát keltve, a beszerzést terhelő áfát levonták az értékesítést terhelő áfából, és 2010 augusztusától 2011 novemberéig valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz. Mindezt a feladatok egymás közötti összehangolásával, megosztásával tették, bűnszervezetet alkotva.

A bűnszervezetet K. I. és a III. rendű vádlott hozta létre, majd felkutattak olyan személyeket, akik a fiktív gazdasági társaságokból álló hálózatot kiépítették. Ezek a néhány hónapig használt cégek a számlázásban, a fiktív fuvarlevelek bélyegzésében, továbbításában, az átutalásokban, a készpénz felvételben, a gabona felvásárlásban és továbbértékesítésben, a pénz továbbításában működtek közre úgy, hogy a bűncselekményeket részletesen megtervezték és hajtották végre.

Eljáró bíróság: