Nyolc év 6 hónap börtön lett a macedón kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 26. kedd, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt S. V. macedón állampolgár ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 8 év 6 hónap börtön és 8 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság a cselekmény súlyához és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten inkább enyhe, mint súlyos büntetést szabott ki. Ugyanakkor az ítélőtábla megállapította, hogy az ítélet nem annyira enyhe, hogy jelentős súlyosítás lenne indokolt, míg az enyhítés szóba sem jöhetett, ezért hagyta helyben az I. fokú ítéletet.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.  

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. január 10-én S. V. macedón állampolgár vádlottat, és ezért őt 8 év 6 hónap börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A korábban Macedóniában kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 4 év szabadságvesztésre elítélt vádlott ismeretlenül maradt személyekkel 2017. július 16-a előtt Skopjéban megegyezett abban, hogy 3 ezer euró ellenében saját autójában elrejtve heroint szállít Skopjéból Magyarországon át Ausztriába.

A megbízók átadtak a vádlottnak 4 csomag heroint, aki saját maga rejtette el az autó első jobb és bal kerékjárati ívében, valamint a jobb hátsó kerékjárati ívben. Ezt követően 2017. július 16-án délelőtt jelentkezett belépésre Magyarország területére a röszkei határátkelőhelyen. A szolgálatot teljesítő kutyavezető vámos az ellenőrzés során a járművet és utasát is ellenőrizte, és ekkor megtalálta a nettó 1.961 gramm össztömegű kábítószert. Ennek heroinbázis mennyisége legkevesebb 534 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak legalább 4,4-szerese.

A vádlott a nyomozás során tett vallomásában a bűncselekmény elkövetését beismerte azzal, hogy tettét megbánta.

Eljáró bíróság: