Hat év 6 hónap börtön lett a szolnoki emberrabló vállalkozó büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 27. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberrablás bűntette miatt K. Gy. ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap börtön és 7 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bírság az elkövetett cselekmény súlyához és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten nem annyira enyhe büntetést szabott ki, hogy annak lényeges súlyosítása indokolt lenne, ugyanakkor a bűncselekmény jellege miatt a büntetés enyhítésére sem látott lehetőséget a táblabíróság.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Fegyveresen, társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2017. február 28-án K. Gy. vádlottat, és ezért őt 6 év 6 hónap szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott felmentést kérve, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan téves minősítés miatt nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott az 1990-es évek végén Jász-Nagykun-Szolnok megyében megvásárolt két ingatlant, amelyekben idősek otthonát üzemeltetett. 2000 körül megismerkedett B. B. sértettel, akinek pénzügyi tanácsadó cége volt. Megismerkedésükkor jó viszony alakult ki közöttük, a sértett pénzügyi befektetést látott a vállalkozásokban, javasolta a vádlottnak a két intézmény fejlesztését, amiben meg is egyeztek. Ez meg is történt, bővítések kezdődtek, a vádlott és a sértett közös tulajdonban lévő vállalkozásokban intézték az idősotthonok ügyeit.

2011-ben azonban a gazdasági társaságok ellen csődlejárás indult, és emiatt a két férfi között elszámolási vita indult. A vádlott szerint a sértett 80 millió forinttal tartozott neki, azonban ezt a sértett nem ismerte el, a követelést nem tartotta jogosnak. 2011 végére már egyértelművé vált, hogy nemcsak a cégeket kell felszámolni, de a vádlott ügyvezetői jogköre is megszűnik. Ezt a vádlott nagyon nehezen viselte, a sértettel kialakult kapcsolata teljesen megromlott, mert a vádlott őt okolta a helyzet kialakulásáért, és úgy látta, hogy a sértett a közös munkájuk során meggazdagodott, míg ő nem.

2011-től kezdődően a vádlott telefonon és személyesen is többször megfenyegette a sértettet, követelte a 80 milliós adósság kifizetését, és azzal fenyegetőzött, hogy feljelenti a sértettet a rendőrségen, saját magát megöli, de előtte „kicsinálja” a sértettet.

2012. január 2-án a sértett – előzetes egyeztetés után – budapesti lakásából autóval Szolnokra ment, hogy iratanyagokat vegyen át a vádlottól a szolnoki idősek otthona irodájában. A vádlott előzetesen megszervezte, hogy az által jogosnak tartott, de valójában valótlan 80 milliós követelését megszerzi a sértettől. Ezért megszervezte, hogy miután az otthon dolgozóit elküldi, megjelenjen az irodában az általa korábban beszervezett négy  - az eljárás során ismeretlen maradt - férfi, akikkel közösen elveszik a sértettől a 80 millió forintot, akár erőszak útján is.

Találkozásukat követően beszélgetni kezdtek, majd meglépett négy erős testalkatú férfi, akik fenyegetően körbeállták a sértettet. A vádlott felszólítására elvették a sértett mobiltelefonját, autókulcsát, majd a vádlott követelni kezdte a 80 millió forintot. A sértett megpróbálta a vádlott vádjait kivédeni, azzal érvelt, nem ő tette tönkre a céget, és nem tartozik semmivel. Közben a négy ismeretlen férfi egyike négyszer ököllel fejen ütötte a sértettet. A vádlott pedig azt magyarázta: addig nem engedik el, amíg a 80 milliós tartozását nem utalja át a vádlott számlájára. A sértett közölte: nincs ennyi a bankszámláján, majd amikor erről a többiek internetes betekintéssel meggyőződtek, az egyik ismeretlen férfi felszólította a sértettet, hogy írjon a 80 milliós tartozásról elismerő nyilatkozatot.

A sértett félelmében ennek eleget tett, és vállalta, hogy a tartozást január 6-ig kiegyenlíti. De a vádlott közölte, hogy ennek ellenére sem bízik meg a sértettben, átvett egy valódinak látszó riasztó pisztolyt az egyik ismeretlen férfitól, és azt mondta a sértettnek, hogy ha elmennek a társai, a sértettet le fogja lőni és magával is végez. Az ismeretlen férfiak viszont azt javasolták, hogy a sértettet kötözzék meg, majd beteszik a saját kocsijukba, azzal egy fának hajtanak, majd felgyújtják az autót, és az egész történés balesetnek fog látszani. Ebbe a vádlott belegyezett. Ezután a sértett kezét hátulról egy telefonzsinórral megkötözték, mire az megígérte, hogy ha mozogni hagyják, akkor 2-3 millió forintot még aznap elő tud teremteni. Majd hozzátette, ha elengedik és tud intézkedni, egy solti barátjától 8-10 millió forintot tud kölcsönkérni, és azt át tudja utalni a vádlott számlájára.

Ebbe a vádlott végül belegyezett, majd a négy ismeretlent kiengedte az épületből, és a sértett autójával elindultak Soltra. Utazás közben a vádlottnál volt a fegyver, egy riasztópisztoly, amit a sértett valódinak hitt. Soltra érve a sértett bement a barátjához, míg a vádlott a kocsiban várakozott. A sértett ekkor elmondta, mi történt vele, és kérte, hogy a felesége folyószámlájára, amit megadott az ismerősének, utaljon át 10 millió forintot. Ezt a barát meg is tette. Közben a sértett felhívta a cége biztonsági főnökét, arra kérve őt, hogy intézkedjen, mert féltette családja és saját maga életét. A biztonsági főnök intézkedett is, s mire a vádlott (aki azt mondta fogva tartójának, hogy 10 milliót átutaltak a számlájára) és a sértett visszaért Szolnokra, már rendőrök fogadták őket, a vádlottat elfogták, a gumilövedékes riasztópisztoly lefoglalták.

A sértett a fogvatartás során történt bántalmazásoktól 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Eljáró bíróság: