Hat év börtön lett a balkáni kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 28. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla  a kábítószer birtoklásának büntette miatt B. M. macedón állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság törvényes és mértéktartó büntetés szabott ki, és az ítélőtábla – tekintettel a vádlott beismerő vallomására – úgy ítélte meg, hogy a büntetés lényeges súlyosítása nem indokolt. Ugyanakkor – éppen az I. fokú ítélet mértéktartó volta miatt – a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. november 13-án B. M. macedón állampolgár vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott az eljárás során meg nem állapítható időpontban és tisztázatlan körülmények között lépett kapcsolatba azokkal az ismeretlen személyekkel, akik megbízták azzal, hogy anyagi ellenszolgáltatás ígéretének fejében autójával kábítószert szállítson Macedóniából Nyugat-Európába. 

A vádlott átadta az autóját a megbízóinak, akik a kábítószert elrejtették a kocsiban. Miután visszaadták a járművet, a vádlott két személy társaságában 2017. január 4-én útnak indult Macedóniából Magyarország felé. Másnap reggel jelentkeztek belépésre Röszkénél a magyar határon, ahol alapos vizsgálatnak vetették alá az autót. Ennek során a kocsi első ülései alatti üregekből összesen 21 darab, ragasztószalaggal körbetekert, őrölt kávéval beszórt csomag került elő. Emellett a nyomozás során 2017. április 17-én megtartott szemlén a padlózat alatti üregből további 4 darab, hasonló módon elkészített csomag került elő.

Az így elrejtett összesen 25 csomagban összesen 17.535 gramm nettó össztömegű növény volt, ami a kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazott. A növényi anyag totál-THC-tartalma minimum 2.236 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 186 %-a.

A vádlott az eljárás során mindvégig elismerte a bűncselekmény elkövetését és megbánásának adott hangot. A kocsiban vele utazókkal közül csak egy személlyel szemben indult eljárás. Mivel a nyomozás során nem állapítottak meg bűncselekmény elkövetését, és az eljárás folytatásától sem volt ez várható eredmény – az ügyészség az eljárást megszüntette.

Eljáró bíróság: