Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete Hercegszántón (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2018. szeptember 6. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete
Tárgyaló: 
fszt. 11-es tárgyaló
Összegzés: 

Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. október 26-án A. M. (szerb állampolgár) vádlottat, és ezért őt 8 év fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A. M. vádlott 2016. március 7-án Belgrádba érkezett. Ott két személlyel történt megállapodás alapján arra vállalkozott, hogy Belgrádból Magyarországon át Ausztriába utazik, és útipoggyászában eljuttat Ausztriába egy olyan küldeményt, amelyben kábítószer van.

A vádlott 2016. március 10-én átvett egy hátizsákot, amelyben 12 darab, zöld színű növényi anyagot tartalmazó, fekete fóliával borított csomag volt elhelyezve, a csomagok tetejére álcázásul a vádlott ruháit tették. Ezt a hátizsákot kellett volna átadnia a vádlottnak az ausztriai célállomáson.

A. M. Belgrádban megjelent a buszállomáson az onnan menetrendszerűen Salzburgig közlekedő járatnál, a hátizsákot – benne az illegális drogot tartalmazó 12 csomaggal – indulás előtt a buszsofőrnek átadta, aki azt „Milos Salzburg” címkével látta el, és a busz csomagtartójában elhelyezte. A busszal a vádlott Hercegszántónál érkezett Magyarországra 2016. május 10-én 22 óra körüli időpontban. A vámvizsgálat során az útipoggyászt ellenőrizték, és hátizsákjában megtalálták a drogot. A 12 csomagban összesen 5.343 gramm nettó tömegű száraz növényi anyagot foglaltak le, amelynek 458 gramm totál-THC-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának 3,8-szerese.

A vádlott az elfogása előtt fogyasztott illegális drogot – mutatták ki a vizsgálat során.

(A tárgyaláson határozathirdetés várható.)

Eljáró bíróság: