Emberölés Mezőhegyesen (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2018. szeptember 11. kedd, 09:00
Tárgyaló: 
fszt. 10-es tárgyaló
Összegzés: 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. április 6-án B. G. vádlottat, és ezért őt 10 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott a büntetés enyhítése, védője eltérő minősítés és enyhébb ítélet kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és N. J.-né sértett 2012 nyarán ismerték meg egymást, majd élettársi kapcsolatot létesítettek, és egy mezőhegyesi házban éltek. Kapcsolatuk konfliktusokkal volt terhes, de szerették egymást. Együttélésük alatt a vádlott rendszeresen, míg a sértett alkalomszerűen fogyasztott alkoholt.

2013-től az alkohol hatása alatt az élettársak már gyakran összevesztek, kölcsönösen féltékenykedtek egymásra. A vádlott ittasan ingerülten viselkedett, többször bántalmazta is a sértettet. 2016-tól már szinte napi rendszerességgel részegedett le a vádlott, ezért élettársa nem sokkal 2017. április 15-e előtt elhatározta, hogy végleg megszakítja az élettársi kapcsolatot.

2017. április 15-én a vádlott késő délután ért haza a munkahelyéről, majd az esti órákban a sértettel, aki időlegesen letett szakítási szándékáról, együtt italoztak. Ekkor újabb féltékenységi veszekedés robbant ki közöttük, a sértett arra akarta rávenni a férfit, hogy menjen el hazulról. Mivel élettársa ezt nem tette meg, egy kést vett magához, amivel hadonászni kezdett, és kisebb sérüléseket ejtett a vádlotton.

Ekkor a vádlott ellökte az asszonyt, aki egy fotelba esett, kicsavarta kezéből a kést, és letette azt a asztalra. A sértett ugyan nem támadott tovább a férfire, de folyamatosan szidalmazta őt és családját is. A vádlott ekkor felállt, megragadta a kést, és dulakodást követően nyakon szúrta az élettársát. A sértett azonnal elvesztette cselekvő képességét, erősen vérezni kezdett. A vádlott ekkor a fotelból kiemelte, az ágyra fektette, és kezével megpróbálta elállítani a vérzést, azonban az asszony rövid időn belül meghalt.

Amikor a vádlott rádöbbent, hogy mit tett, megpróbált magának is ártani. Egy másik késsel, öngyilkossági szándékkal, több sebet ejtett saját magán, majd bevette a sértett gyógyszereit. Később megpróbálta felakasztani magát, illetve árammal is próbálkozott, hogy véget vessen életének. Ezek a próbálkozások azonban nem jártak eredménnyel.

A vádlott másnap egy hozzájuk betérő munkatársának mondta el a történteket, aki rendőrt és mentőt hívott. A mentősök megállapították a sértett halálát, míg a vádlottat sérüléseinek ellátására kórházba szállították.

Eljáró bíróság: