Hat év börtön lett a gyermekét mellbe szúró anya büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. szeptember 13. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt Cs. A. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett, legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltése után szabadulhat. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát a sértett tekintetében megszüntette azzal, hogy a vádlottnak havonta 2-2 alkalommal levélben és telefonon történő kapcsolattartást, havonta egyszer látogatást engedélyez.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék, tekintettel a nagy számú enyhítő körülményre – így, egyebek mellett, a vádlott büntetlen előéletére, arra, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, és a vádlott közepes fokban korlátozott volt cselekménye következményeinek felismerésébe – törvényes és arányos büntetést szabott ki. A táblabíróság sem a büntetés lényeges súlyosítására, sem lényeges enyhítésére nem látott semmilyen indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. november 20-án Cs. A. vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltése után szabadulhat. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette azzal, hogy a vádlottnak havonta 2-2 alkalommal levélben és telefonon történő kapcsolattartást, havonta egyszer látogatást engedélyez.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, valamint fegyházfokozat megállapítása érdekében, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és élettársa Szabadszálláson élt, kapcsolatukból 2005 februárjában fiúgyermek született. A pár kapcsolata megromlott, a férfi többször is elköltözött, kb. két évig nem is volt kapcsolata családjával. Ekkor a vádlott egyedül nevelte, gondozta közös gyermeküket Szabadszálláson, ahol alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Később, 2010-ben újra összeköltöztek, a kapcsolat pár évig megfelelően működött. Majd ismét megszaporodtak a veszekedések, és 2015 novemberében a férfi végleg elköltözött, de lehetőségeihez képest rendszeresen támogatta anyagilag volt családját.

A vádlott nem tudott belenyugodni az élettársi viszony megszakadásába, s mivel a szétköltözés után az anya nem vállalt rendszeres munkát, anyagi gondok is terhelték. 2016 májusától a magánéleti problémák miatt az asszony teljesen elbizonytalanodott, lelkiállapota labilissá vált, a felmerült nehézségekkel egyre nehezebben küzdött meg. Ekkor már a gyermeknevelésben is gondok jelentkeztek, a kisfiú elhanyagolta az iskola látogatását, s emiatt a kormányhivatal eljárást is indított, majd felmerült annak lehetősége, hogy a gyermeket kiemelhetik a családból.

A vádlott mindezek miatt kilátástalannak látta a helyzetét, ezért 2016. november 30-án hajnalban úgy döntött, hogy öngyilkosságot követ el. Elhatározta azt is, hogy ezt megelőzően, azért, hogy ne maradjon magára, kiskorú gyermekét megöli. A vádlott a gyerekkel közösen használt franciaágyban alvó, így védekezésre képtelen 11 éves fiát közepes erővel mellkason szúrta, majd a hirtelen felülő gyerek nyakán, nem szándékosan, kis erővel egy felszínes vágást ejtett. A kisfiú, látva, hogy vérzik és mellkasi fájdalmat érezve telefonon értesítette a segélyhívót, majd elment a házból az aszfaltos út irányába azért, hogy az érkező mentő mielőbb ellátásban részesíthesse.

Ez meg is történt, a gyereket kórházba szállították.

Miután a fiú elment a lakásból, a vádlott a ház bejárati ajtaját bezárta, visszafeküdt az ágyba, egy késsel, majd egy borotvapengével – öngyilkossági szándékkal – több sebet ejtett magán. A helyszínre érkező rendőrök a házba behatoltak és a vérző vádlotthoz mentőt hívtak.

A gyermek a mellkasi szúrás következtében közvetlenül életveszélyes, végül 3 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, a halál bekövetkezése csak a véletlenen (a kés nem érte a szívet) és a szakszerű orvosi beavatkozáson múlott.

Eljáró bíróság: