Hét év börtön lett a német kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. szeptember 26. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt A. M. német állampolgár ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A vádlott büntetését az ítélőtábla 8 év 6 hónapról 7 évre enyhítette, és kimondta: a büntetést fegyház helyett börtönben kell letöltenie.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére és a Szegedi Ítélőtábla ítélkezése gyakorlatára, az I. fokon kimondott ítélet eltúlzottam súlyos, ezért enyhített azon táblabíróság. Mivel a magyar nyelvet nem ismerő, magyarországi kapcsolatokkal nem rendelkező vádlottnak a családjától távol kell büntetését letöltenie, az ítélőtábla úgy látta: a börtön fokozat elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az ország területére behozatallal történő, különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. november 24-én M. A. német állampolgárt. Ezért a vádlottat a bíróság 8 év 6 hónap fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kutasításra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a szabadságvesztés 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2016. december 2-án németországi lakóhelyéről egy, a nyomozás során egy magát H.-nak nevező ismeretlenül maradt személlyel Albániába utazott azért, hogy ott Volkswagen típusú autóját eladja. A kocsira azonban nem talált vevőt. Mivel a vádlottnak a tartozásai miatt sürgősen pénzre volt szüksége, H. felajánlott számára 1.000 eurót, ha a vádlott Albániából németországi lakóhelyére kábítószert fog szállítani. A vádlott az ajánlatot elfogadta, az ezer eurót átvette, a kocsiját pedig átadta az ismeretlen személynek.

H., és szintén ismeretlen társai az autót átalakították úgy, hogy abban rejtekhelyeket hoztak létre, és azokban a vádlott tudtával kábítószert helyeztek el. Amikor a vádlott a kocsiját visszakapta H.-tól, visszaindult Németországba. 2016. december 7-én este 10 óra körül érkezett a röszkei határátkelőhöz, ahol belépésre jelentkezett Magyarország területére. Ekkor az útlevél vizsgálatot követően átnézték az autóját a vámosok, akik az autóban, 37 csomagban bruttó 19.543 gramm, nettó 16.625 gramm össztömegű növényi ágvégződést találtak. Ez az anyag kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9- THC-t tartalmazott, így kábítószernek minősül.

A vádlott által Magyarország területére behozott kábítószer totál-THC-tartalma minimálisan 2.210 gramm volt, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határát, amely 1.200 gramm meghaladta, annak 1.8-szerese.

Eljáró bíróság: