Négy év 6 hónap börtönnel büntették az élettársa ereit felvágó asszony

Tárgyalás időpontja: 
2018. szeptember 26. szerda, 11:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt K. J.-né ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott cselekményét előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetettnek minősítette a táblabíróság. Nem változott a büntetés mértéke: a vádlott jogerős büntetése 4 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott hosszabb idő át tervezte, hogy élettársa életét kioltja. Amennyiben a végrehajtásra kidolgozott terve sikerül, az áldozat tűzhalállal halt volna meg, ami az élet kioltásának az egyik legkegyetlenebb módja. Ezeket figyelembe véve változtatott az ítélőtábla a minősítéseken.

Ugyanakkor úgy látta a táblabíróság: tekintettel az ügy összes körülményére, a büntetés mértékén nem változtat. Itt figyelembe vette a bíróság, többek között azt, hogy a cselekmény a kísérleti szakban megrekedt, valamint azt, hogy a vádlott beszámítási képessége a cselekmény idején súlyos fokban korlátozott volt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. december 18-án K. J.-né vádlottat. Ezért őt a bíróság 4 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

K. J.-né vádlott és K. D. sértett 2004-ben létesítettek élettársi kapcsolatot, és azóta Szentesen éltek. A sértett, aki a cselekmény elkövetésekor 75 éves volt, 2004 óta többször agyvérzést kapott, aminek következtében testének bal oldalán súlyos lebénulás következett be. Ezért 2016-ban már ágyhoz kötött beteg volt, magát önállóan nem tudta ellátni, az ágyat sem tudta egymaga elhagyni, és állandó véralvadásgátló kezelésben részesült. Élettársa ez utóbbiról is tudott.

A vádlott 1993 óta pszichiátriai kezelésben részesült, antipszichotikus injekciókkal kezelték, azonban 2016. december 9-én ennek beadására nem került sor, mert az asszony a kezelésen nem jelent meg.

A vádlott részben az injekció elmaradása, részben elmeállapota, valamint a sértett egészségi állapota miatt életüket kilátástalannak ítélte meg. Ezért úgy határozott, hogy a sértett és saját életének is véget vet, de ebbe a férfi nem egyezett bele. Ennek ellenére az asszony 2016. december 12-én a lakóházuk nyári konyhájában lévő tűzhelyen a gázcsapokat megnyitotta. Előtte a ház padlásán lévő könyveket gázolajjal lelocsolta, majd a tűzhely mellett álló propán-bután gázpalackot megnyitotta, és az abból kiáramló gázt azért, hogy a házat felrobbantsa, meggyújtotta.

A gáz fáklyaként kezdett el égni, a nyári konyhában található bútorokat és más berendezési tárgyakat megperzselte, azonban a robbanás nem következett be. Nem gyulladtak be a padláson lévő könyvek sem, majd néhány perc múlva a gáz lángja elaludt.

Másnap reggel a vádlott egy borotvapengét vett elő azért, hogy a sértett életét kioltsa, és az akkor félálomban lévő férfi bal csuklóján a bőrt és verőeret elvágta, valamint a sértett tenyerét is megvágta. Ennek következtében a férfi kezéből a vér azonnal ömleni kezdett. A sértett közvetlen életveszélyes állapotba került a nagy vérveszteség miatt, miközben az asszony a saját csuklóján lévő ereket is megvágta.

Később a vádlott a sértett kezére egy törülköző tekert, hogy a vérzést elállítsa, de ez nem sikerült. A férfi csak azért nem halt meg, mert reggel 9:30-kor egy ismerősük érkezett a házba, aki azonnal értesítette a mentősöket, akik a férfi sérülését ellátták, majd az akkor már eszméletlen sértettet kórházba szállították.

A vádlott saját kezének megvágásakor 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

Eljáró bíróság: