Hét év börtön lett a macedón kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 3. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta as Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság a kábítószer birtoklásának bűntette miatt N. Z. macedón állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott szabadságvesztés büntetésének tartamát 8 év börtönről 7 évre, a Magyarország területéről történő kiutasítás tartamát 8 évről 6 évre enyhítette az ítélőtábla.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, valamint a Szegedi Ítélőtábla hasonló ügyekben folytatott ítélkezési gyakorlatára, a táblabíróság úgy látta, hogy az I. fokon kiszabott szabadságvesztés és kiutasítás mértéke eltúlzott, ezért indokolt azokat enyhíteni.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. november 13-án N. Z. macedón állampolgár vádlottat. Ezért őt a bíróság 8 év börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2016. december 10-én a szerbiai Presevo városából a Presovo - Aachen között közlekedő autóbusszal Budapestre akart utazni. A felszállás megelőzően két bőröndöt adott át a buszvezetőnek azért, hogy azt a busz csomagterében helyezzék el, majd németországi úti céllal vett jegyet, mert a busznak hivatalos állomása Magyarországon nincs. A bőröndre a buszsofőr a vádlott nevével ellátott cédulákat tett fel, amelyeket a vádlott az útlevélvizsgálat előtt ismeretlen módon eltávolított.

Ezt követően a vádlott a busz utasaként 2016. december 10-én este 8 óta körüli időben jelentkezett belépésre Magyarország területére a röszkei határállomáson. Itt a vádlott bőröndjeit tételes vámvizsgálatnak vetették alá, és ekkor 40 csomag bruttó 21.633 gramm, nettó 18.768 gramm növényi anyagot találtak a vámosok. Megállapították a vizsgálat során, hogy az anyagok kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeke, köztük delta-9-THC-t tartalmaznak. A nettó növényi anyag együttes totál-THC-tartalma 3.090 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 2,57-szerese.

A vádlott vizeletmintája is kábítószerfogyasztás jeleit mutatta ki.

A macedón férfi büntetőjogi felelősségét az eljárás során mindvégig tagadta.

Eljáró bíróság: