Hét év börtön lett az albán kábítószercsempész jogerős büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 11. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt C. A. albán állampolgárságú vádlott ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év börtön és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. A bíróság kimondta, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmadának kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Törvényszék minden szempontból törvényes és arányos büntetést szabott ki I. fokon, így a II. fokon eljáró ítélőtábla sem a büntetés lényeges súlyosítására, sem annak lényeges enyhítésére nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. február 26-án C. A. albán állampolgár vádlottat, és ezért őt 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság kimondta, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmadának kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása és a végrehajtási fokozat fegyházban törtélnő megállapítása, valamint hosszabb tartamú kiutasítás érdekében nyújtott be fellebbezést. A vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott 2017 elején ismerkedett meg az albániai Durresben egy szórakozóhelyen D. V.-vel, közöttük jó kapcsolat alakult ki. A vádlott erre alapozva kölcsönkérte barátja autóját, arra hivatkozott, hogy lakodalomba megy. De nem mondott igazat – a kölcsönkérés valódi indoka az volt, hogy a vádlott elvállalta egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy felkérésére, hogy az autóban elrejtve kábítószert szállít Albániából a németországi Düsseldorfba.

Az autó tulajdonosa erről nem tudott, ezért a kocsit három napra átadta. Ez idő alatt a vádlott a járművet továbbadta a megbízóinak, akik az autóban kábítószert rejtettek el, amiről a vádlottnak tudomása volt.

Azért, hogy a kábítószert a megadott címre le tudja szállítani, a vádlott rábeszélte az autó tulajdonosát, hogy néhány napra utazzanak el együtt Németországba szórakozni. Útjuk során 2017. május 2-án délelőtt jelentkeztek belépésre Magyarország területére a röszkei határállomáson. Ott az autót átvizsgálták, és ennek során kiderült, hogy a csomagtartóban elhelyezett, a vádlott tulajdonát képező egyik bőröndöt dupla fenekűre alakították ki. A bőröndben található rejtekhelyről összesen 11 csomagban 4.839 gramm bruttó össztömegű kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazó növényi anyag került elő.

Május 5-én a vádlott kihallgatását követően ismét átvizsgálták a vámosok az autót, és újabb 22 csomagban bruttó 20.319 gramm növényi anyagot találtak az autó hátsó futóművének jobb és baloldali zárt üreges részében.

A vádlott összesen legalább 2.557 gramm totál-THC-tartalmú kábítószert hozott be Magyarországra továbbszállítási céllal, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak legkevesebb 2,13-szorosa.

Eljáró bíróság: