Hét év börtön lett a testvérét nyakon szúró kiskunhalasi férfi büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 15. hétfő, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt P. K. ellen indított büntetőügyben az I. fokon fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év börtön és 5 év közügyektől eltiltás.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság helyesen minősítette a vádlott cselekményét, és arányos büntetést szabott ki, ezért a táblabíróság sem a büntetés súlyosítását, sem annak enyhítését nem látta indokoltnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. december 19-én P. K. vádlottat, és ezért őt 7 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, eltérő minősítés, emberölés kísérletének megállapítása és a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott P. K. és élettársa Kiskunhalason lakott a férfi házában. Ugyanannak a háznak egy elkülönített lakrészében lakik P. S. sértett, a vádlott testvére, szintén az élettársával. A testvérek italozó életmódot folytattak, italosan gyakran vitáztak, veszekedtek, de egyébként jó viszony állt fenn közöttük.

2016. december 26-án az ittas testvérek otthon összevitatkoztak. A vádlott ekkor egy késsel, közepes erővel nyakon szúrta a sértettet, akinek a nyaka vérezni kezdett. Ezután a sértett visszament a saját lakrészébe, majd rövid időn belül értesítették a rendőrséget és a mentősöket is. A sértettet kórházba szállították, ahol megtörtént az orvosi ellátása.

A megszúrt férfi sérülései 3 hét alatt gyógyultak meg, de – tekintettel az elkövetés eszközére és a megszúrt testrészre – súlyosabb, akár halálos sérülés is kialakulhatott volna.

Eljáró bíróság: