Nyolc év börtön lett a szerb kábítószercsempész jogerős büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 17. szerda, 09:00
Összegzés: 

Kisebb módosításokkal helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság a kábítószer birtoklásának bűntette miatt M. N. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 8 év börtön és 8 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. Emellett a táblabíróság a kábítószer csempészéséért kapott 500 euróra vagyonelkobzást rendelt el.

Tekintetbe véve az ügy összes körülményét, a I. fokú bíróság arányos büntetést szabott ki, így annak enyhítését az ítélőtábla nem látta indokoltnak – hangozott el az ítélet indoklásakor.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. május 23-án M. N. szerb állampolgár vádlottat. Ezért őt a bíróság 8 év börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott hazájában, Szerbiában, Belgrádban a játékszenvedélyéből adódóan 3 ezer eurós tartozást halmozott fel, amit nem tudott megfizetni a hitelezői részére. Ezért – mivel legális jövedelemmel nem rendelkezett – az adósság rendezése érdekében elvállata, hogy az eljárás során ismeretlenül maradt személyek felkérésére az általa vezetett autóban elrejtve kábítószert szállít Szerbiából Ausztriába egy szintén ismeretlen személy részére. Ezért 500 eurót kapott.

A vádlott 2017. október 27-én az esti órákban átvett Belgrádban ismeretlen megbízójától egy személykocsit, benne az elrejtett kábítószerrel. Másnap hajnalban egy barátja társaságában indult el, akit arra hivatkozással vitt magával, hogy vásárolni mennek Bécsbe. Társának nem volt tudomása arról, hogy az utazás valódi célja kábítószer csempészése.

Október 28-án reggel jelentkezett belépésre a vádlott magyar területre a röszkei határátkelőnél, ahol átvizsgálásra küldték az autót. Ekkor a kialakított rejtekhelyeken 9 csomag, összesen bruttó 3.504 gramm barna színű port találtak a vámosok. Ebből 6 csomag, összesen nettó 1.477 gramm por heroinra jellemző vegyületeket tartalmazó anyagot, míg 3 csomag paracetamolt és koffeint tartalmazott. Ez utóbbi két anyag a heroin jellemző adalékanyagai.

A vádlott által vezetett autóban elrejtett és általa Magyarországra továbbszállítási céllal behozott 1.447 gramm nettó össztömegű kábítószer heroinbázis tartalma legkevesebb 563 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 4,69-szerese.

Eljáró bíróság: