Hat év hat hónap börtön lett a szerb kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 25. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság a kábítószer birtoklásának bűntette miatt C. S. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék, mint I. fokú bíróság ítéletének a büntetési tételere vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap szabadságvesztés és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Tekintettel a számos enyhítő körülményre – így köztük arra, hogy a vádlottnak hazájától, családjától távol kell letöltenie büntetését, a magyar nyelvet nem beszéli, bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett – az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy eggyel enyhébb büntetés-végrehajtási fokozatban is megvalósulnak a büntetési célok. Ezért a táblabíróság kimondta: a vádlottnak a büntetést nem fegyházban, hanem börtönben kell kitöltenie.

Az ítélet indoklásakor elhangzott még, hogy az I. fokon eljáró bíróság a cselekménnyel arányos büntetést szabott ki, annak sem lényeges súlyosítására, sem lényeges enyhítésére nem látott az ítélőtábla indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. március 8-án C. S. szerb állampolgár vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap fegyházra és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének letöltése után szabadulhat.

Az ítélet ellen ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott korábban 3 ezer eurós kölcsönt vett fel egy, az eljárás során ismeretlenül maradt, Burim nevű személytől. Ezt nem tudta visszafizetni, ezért a kölcsönadó felajánlotta: a vádlott tartozását el fogja engedni, ha a férfi az autójában elrejtve Pristinából Budapestre kábítószert visz át. A vádlott a megbízást elvállalta. Ezt követően Burim a vádlott által használt kocsiba összesen 33 csomag növényi ágvégződést rejtett el, amelyről tudta a vádlott, hogy kábítószer. Mielőtt a vádlott útnak indult, felvette utasként élettársát, aki nem tudott arról, hogy az autóban kábítószer van elrejtve.

2017. március 16-án este a röszkei határátkelőhelyen jelentkezett Szerbiából Magyarországra belépésre a vádlott és élettársa. Ekkor a kocsit átvizsgálták, és megtalálták a 33 csomagot, benne összesen 17.690 gramm bruttó, 15.814 gramm nettó össztömegű zöld színű ágvégződéssel. Ezek kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket tartalmaztak, így kábítószernek minősülnek. A lefoglalt anyag totál-THC-tartalma minimálisan 2.550 gramm, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határát, amely 1.200 gramm, meghaladja, annak 212,5%-a.

A vádlott a cselekmény elkövetését az eljárás során következetesen elismerte, bűnösségére is kiterjedő, feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

Eljáró bíróság: