Hat év 6 hónap fegyház lett a Csengődön kábítószernövényt termesztő férfi jogerős büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 30. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság a kábítószer birtoklásának bűntette miatt S. Z. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A vádlott által elkövetett cselekményt nem különösen jelentős, hanem jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának minősítette. Ehhez igazodva a vádlott büntetését 10 év fegyházról 6 év 6 hónap fegyházra enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a kábítószernövény termesztése esetén a termesztett egyedek száma a meghatározó, nincs jelentősége azok THC tartalmának. Ezt figyelembe véve a lefoglalt 212 tő csak jelentős mennyiségnek számít, vagyis a bűncselekmény enyhébb elbíráslás alá esik.

Az ítélőtábla úgy látta, hogy tekintettel az ügy összes körülményére, a megváltozott minősítésre, az I. fokon kiszabott büntetés eltúlzott, és a 6 év 6 hónap fegyház szükséges, egyben elégséges a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. május 3-án S. Z. vádlottat, és ezért őt a bíróság 10 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kimondta: a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltést követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész (megváltoztatva az eredetileg súlyosításra irányuló fellebbezést), valamint a vádlott és védője is a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2016 májusában szívességi használóként beköltözött egy ismerőse csengődi ingatlanába, majd ezt követően forgalomba hozatali szándékkal, anyagi haszonszerzés céljából cannabis indica kábítószernövényt kezdett el termeszteni. A vádlott ezt a növényt Ausztriában beszerzett vetőmaggal termesztette úgy, hogy a magról kelt növényeket gondozta, majd a tanya területén lévő fóliasátorba kiültetve a gondozást tovább folytatta mindaddig, míg a növény termőre nem fordult.

A termőre fordult növényegyedekről a feldolgozásra érett részeket (ágvégeket, virágzatot) leszüretelte, majd a feldolgozást megkezdte úgy, hogy a leszüretelt növényi végeket a tanyaépületében több helyen szárította.

A nyomozó hatóság 2016 júliusában házkutatást tartott a tanyán, és ekkor a fóliasátorban lefoglaltak 212 tő, mintegy egyharmad részben részlegesen leszüretelt cannabis indica növényegyedet, valamint a termesztéshez és a szüreteléshez szükséges tárgyakat. A tanya épületében összesen 9,75 kiló szárítás alatt lévő zöld növényi származékot (ágvégződéseket, levélzetet), valamint a marihuána feldolgozásához használatos eszközöket találtak a rendőrök.

A házkutatást követő vizsgálat során kiderült, hogy a vádlott a kannabiszt fogyasztotta is.

Eljáró bíróság: