Hét év börtön lett a szerb kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. november 15. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét helybenhagyva jogerősen 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a szerb kábítószercsempészt, aki több, mint 6,3 kiló kábítószert akart Magyarországon át Németországba csempészni.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Törvényszék arányos büntetést szabott ki, annak sem lényeges súlyosítására, sem lényeges enyhítésére nem látott az ítélőtábla indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. március 28-án J. N. szerb állampolgár vádlottat, és ezért őt a bíróság 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017 februárjában megállapodott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy a megbízójával szemben fennálló 15 ezer eurós tartozása elengedésének fejében egy utánfutóval marihuánát fog Magyarországon keresztül Németországba szállítani. A megállapodás szerint a vádlottnak akkor kellett volna mobiltelefonon értesíteni megbízóját a leszállításról, amikor Németországba sikeresen megérkezik.

2017. március 28-án a vádlott Szerbiában felkereste az unokatestvérét, aki a vádlott kérésére – munkavégzésre – néhány napra kölcsönadta neki az autóját. A vádlott valójában azért kérte kölcsön a kocsit, hogy annak segítségével a kábítószer tartalmú csomagokat rejtő utánfutót Németországba el tudja vontatni.

2017. március 29-én délután a vádlott útnak indult a vajdasági Stara Pazova városából, majd felvett egy utast a kocsiba. Később a közelben található Ingyia nevű településen egy parkolóban ehhez kapcsolta az utánfutót, amit a vádlott korábban a megbízója pénzéből vásárolt meg. Ezt követően indultak Magyarországra.

Aznap este értek a röszkei határállomásra, ahol a tételes vámvizsgálat során az utánfutó farostlemez borítása alatt a pénzügyőrök 119 darab műanyag csomagot találtak. Ezekben a csomagokban összesen 55.160 gramm nettó tömegű növényi anyag volt, amelyek kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A totál-THC tartalom legkevesebb 6.310 grammot tett ki, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 525%-a.

A kocsiba utasként helyet foglaló személy nem tudott arról, hogy az utánfutóban kábítószer volt elrejtve.

Eljáró bíróság: