Emberölés Szegeden (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2018. november 22. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Emberölés bűntettének vádja alól mentette fel a Szegedi Törvényszék 2017. november 7-én N. B. L. vádlottat, és elrendelte kényszergyógykezelését.

Az ítélet ellen a vádlott védője jelentett be fellebbezést a vádlott jogos védelem miatt történő felmentése és a kényszergyógykezelés mellőzése érdekében, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott 2016. február 1-jén este 7 órától együtt szórakozott barátaival az egyik szegedi bisztróban, ahol sört és whiskyt fogyasztott. Innen a zárást követően átmentek egy másik szórakozóhelyre, ahol tovább italoztak.

Ide tért be éjszaka 1 óra 45 perckor B. D. B. sértett két barátjával, és ők is szeszes ital fogyasztottak. Később a vádlott és a sértett beszélgetni kezdett, és ezt folytatták azután is, hogy a sértett barátai eltávoztak a sörözőből. Éjjel 2 óra 50 perc körül a vádlott elővett a zsebéből egy svájci bicskát, majd minden előzetes szóváltás nélkül a bicskát tövig beleszúrta a sértett nyakába, és átvágta annak torkát. Ekkor a sértett a söröző kövezetére esett.

A tett elkövetésekor a vádlott és a sértett is a közepes-súlyos fokú alkoholos befolyásoltság határán volt.

A szék elborulásának hangjára a sörözőben tartózkodók meglátták, mi történt. Egyikük kicsavarta a vádlott kezéből a kést, és megpróbálta elállítani a vérzést. Ez idő alatt a vádlott felvette a földről a kést, majd távozott a helyszínről. Őt néhány órával később a rendőrség a lakóhelye közelében fogta el. Az időközben értesített mentőszolgálat 2 óra 55 perckor érkezett ki a helyszínre, azonban ekkor már csak a megtámadott halálát tudták megállapítani. A sérülések jellege miatt a sértett életének megmentésére reális lehetőség nem volt.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta, és jogos védelmi helyzet fennállására hivatkozott. Ezt a védekezést a tanúvallomások alapján az I. fokú bíróság elvetette.

A nyomozás során készült több igazságügyi pszichiátriai, illetve elmeorvosi szakvélemény alapján megállapítható volt, hogy a férfi a cselekménye elkövetésekor paranoid skizofréniában szenvedett, amely elmebetegsége az elmeműködés olyan kóros állapotával járt, hogy az képtelenné tette őt a cselekménye következményeinek felismerésére, és arra, hogy azoknak megfelelően cselekedjen.

Ez alapján a törvényszék szerint egyértelműen és kétség kívül megállapítható, hogy a vádlott esetében a büntethetőséget kizáró ok – kórós elmeállapot – fennáll, ezért az emberölés vádja alól felmentette. Tekintettel azonban arra, hogy az igazságügyi szakértői vélemények alapján tartani kell attól, hogy szabadulása esetén hasonló bűncselekményt követne el, a bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Eljáró bíróság: