Halált okozó testi sértés bűntette Szegeden (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2018. november 28. szerda, 09:00
Összegzés: 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. szeptember 19-én K. T. vádlottat, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője pedig enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A Budapesten lakó vádlott 2015. november 17-én Szegedre utazott barátjához, L. A.-hoz azért, hogy a hétvégét együtt töltsék el a városban. Előbb a barátja lakására ment, ahol italozni kezdtek, majd egy szórakozóhelyet kerestek fel, ahonnan éjjel 11 óra tájban egy másikba mentek át. A vádlott mindkét helyen szeszes italt fogyasztott, amitől a bűncselekmény időpontjára nagyon leittasodott.

N. A. T. sértett ezen az estén a lakásán italozott barátaival, majd ők is abba a kocsmába mentek el, ahol a vádlott szórakozott.

A vádlott és a sértett korábban nem ismerték egymást.

November 18-án éjjel 1 óra körül a vádlott a szórakozóhely vendégterében, a tánctér előtti üres területen egyszer csak minden előzmény és indok nélkül az egyik asztal mellől elhúzott egy széket. Azzal a tőle mintegy 2 méter távolságban lévő, neki háttal álló sértett mögé lépett, és a székkel megütötte a sértettet úgy, hogy a szék támlája a sértett hátát kis erővel, míg a szék lába közepes erővel a sértett fejét találta el.

A megtámadott állva maradt, majd a tarkóját fogva a szemközti falhoz ment, ahol az egyik barátjával beszélgetni kezdett. Többen is érdeklődtek tőle, hogy érzi magát az ütés után, de azt válaszolta, hogy vele minden rendben van. Így, miután nem láttak rajta sérülést, elsősegélyben nem részesítették, és nem hívtak hozzá mentőt sem. A vádlottat pedig felszólították a szervezők, hogy a szórakozóhelyet hagyja el. A felszólításnak a vádlott eleget is tett, barátaival együtt távoztak.

A sértett és barátai 1:30 óra körül mentek el a vendéglőből, a sértett hazatért. Mivel a barátai később nem tudták vele felvenni a kapcsolatot, a felé intézett üzenetekre, telefonhívásokra nem válaszolt, november 28-án este 23:10 perc körül elmentek a lakásához. A sértett a csengő hangjára sem reagált, ezért lakatost hívtak a lakásajtó kinyitásához, bejelentést tettek a rendőrségen, majd értesítették a mentőszolgálatot is.

A lakásba lépve a sértettet az ágyán fekve, halva találták meg. Halála, amit koponyatörés és az ehhez társuló vérzés, illetve a vérbelehelés miatti fulladás okozott, november 28-án 20 ás 22 óra között állt be.

A halál és a sértettet ért székes támadás között közvetett okozati összefüggés van – állapították meg a vizsgálat során.

A vádlott a bűnösségét elismerte, és azzal védekezett, hogy súlyos ittassága miatt a történtekre nem emlékszik.

Eljáró bíróság: