Nyolc év 6 hónap börtönre ítélték a fiát megölő jánoshalmi apát

Tárgyalás időpontja: 
2018. december 4. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt K. J. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott büntetésének tartamát 10 év börtönről és 10 év közügyektől eltiltásról 8 év 6 hónap börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra csökkentette.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy tekintettel az ügy összes körülményére,  így – egyebek mellett – a vádlotti közrehatásra, a korábbi családi konfliktusokra, amelyeknek az apa elszenvedő alanya volt, az I. fokú bíróság eltúlzottan súlyos büntetést szabott ki, amelynek enyhítése indokolt. Ugyanakkor a jogos védelmi helyzet bizonyíthatóan nem állt fenn, ezért ezt a vádlotti fellebbezést a táblabíróság elutasította.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. április 18-án K. J. vádlottat, akit ezért 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott jogos védelmi helyzetre hivatkozással felmentés, védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és felesége Jánoshalmán lévő házukban élt együtt három gyermekével, köztük K. Z. sértettel. A családra korábban is jellemző volt, hogy a konfliktusokat erőszakos módon oldották meg. A férfiak rendszeresen fogyasztottak nagyobb mennyiségű alkoholt, ittas állapotban vitáik tettlegességig fajultak, két esetben bírósági ítélettel zárultak.

2016 márciusában ifj. K. J. egy szóváltást követően mellkason szúrta édesapját, jelen ügy vádlottját, aki súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Tettéért a fiát 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték életveszélyt okozó testi sértés miatt. Fiatalkorú K. A., a vádlott másik fia 2016 szeptemberében szintén egy szóváltást követően egy faléccel többször megütötte testvérét, K. S.-t, aki a bántalmazás következtében többszöri koponyasérülésébe a kórházban meghalt. Az elkövetőt 4 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

2017. február 15-én délelőtt K. Z. barátnője és ismerősei társaságában a jánoshalmi házban borozott, tévét nézett, zenét hallgatott. Több liter bort megittak, amikorra a sértett apja, K. J. hazaérkezett a munkából, aki munkavégzése során szintén fogyasztott alkoholt.

Ebéd után a vádlott kerékpárral elment borért. Több üveggel is hozott, amiből egyet a szobában italozóknak odaadott, míg ő maga a konyhában ivott tovább. A sértett ismeretlen mennyiségű és fajtájú kábítószert is fogyasztott azon a napon.

Délután 4 órát követően többen elhagyták a házat, ahol csak a vádlott, a fia és még egy személy maradt. Az egész napos alkoholfogyasztás miatt közepes fokban ittas sértett kiment a szobából a konyhában, ahol az apa és a fia között meg nem állapítható okból vita támadt, dulakodni kezdtek. Ennek során a vádlott felkapott a konyhaasztalról egy kést, és azzal a kezében ment ki a házból. Közben folyamatosan dulakodtak. 

Az udvaron a vádlott és a sértett tovább folytatta verekedést, a sértett arcon ütötte és lábon rúgta az apját. Erre a vádlott a konyhakéssel mellkason szúrta a fiát, aki néhány lépést hátrált, majd összeesett és elveszítette az eszméletét.

A bűncselekmény tanúja, a szintén az udvaron tartózkodó K. A., látva a történteket, azonnal hívta a mentőket. Eközben a vádlott a küszöbön ült, majd visszament a konyhába, letörölte a kést, visszatette az asztalra, majd az udvaron várta a rendőrök kiérkezését.

A sértettet a mentősök megpróbálták újraéleszteni, de ez nem járt sikerrel, a férfi a helyszínen meghalt.

A vádlott a vizsgálat során bűnösségét elismerte, és azzal védekezett, hogy hogy a fia támadt rá ittasan, ütötte, rúgta és azt kiabálta, hogy megöli, ő csak védekezett.

Eljáró bíróság: