Öt év börtönnel büntették a téglával, díszpohárral támadó szegedi férfit

Tárgyalás időpontja: 
2018. december 6. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt J. M. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 5 év börtön és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság törvényes és arányos büntetést szabott ki, a táblabíróság sem az ítélet lényeges súlyosítására, sem annak lényeges enyhítésre nem látott indokot. 

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, súlyos testi sértés és erőszakkal, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. április 8-án J. M. vádlottat. Ezért őt a bíróság 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője eltérő minősítés és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és élettársa között az élettársi kapcsolat 2017 januárjában megszakadt, ezért a nő, Sz. B., ismerőseihez költözött Kiskundorozsmára. Ezt követően együtt lakott az ott élő párral, az ügy sértettjeivel, N. E. Zs.-vel és N. F.-el.

A vádlott 2017. április 9-én délután és este italozott, majd este 10 óra után ittasan megjelent ennél a dorozsmai háznál azért, mert volt élettársával akart beszélni. N. F. azonban nem engedte be, mondván, Sz. B. nincs a házban. Az ittas és ekkor már indulatos vádlott többször a ház kapujába rúgott, követelte, hogy engedjék be, és amikor ez nem történt meg, átugrott a kerítésen, és meglökte N. F. sértettet. Később a vádlott dulakodni kezdett a házigazdával, majd amikor a sértett kiszabadult fogságából, és megindult a ház felé, a vádlott egy féltéglával hátulról fejbe vágta.

A sértett az ütéstől bezuhant az előszobába, a vádlott pedig a férfira esett. Ekkor ért oda a házigazda élettársa, akit a vádlott a téglával arcon ütött, majd amikor az asszony is földre esett, a vádlott N. F.-et többször ököllel arcon ütötte. Amikor a férfi már semmilyen ellenállást nem tudott kifejteni, a vádlott abbahagyta a verését.

De a bántalmazás nem fejeződött be, mert a vádlott később a konyhába is követte a sértettet, ahol ismét ütni kezdte, előbb kézzel, majd egy díszkövekkel, homokkal, kagylókkal megtöltött, kb. 1,5-2 kilós díszpoharat csapott a sértett arcához. Az összetört üvegpohár szilánkjai vérző sérüléseket okoztak a sértettnek.

Ezután a vádlott, mivel nem találta élettársát a házban, elhagyta a helyszínt.

N. F. 8 napon túl gyógyuló, maradandó egészségkárosodással járó sérüléseket szenvedett, és csak a szerencsének és a véletlennek köszönhető, hogy nem került életveszélyes állapotba. Élettársa 8 napon túl, ténylegesen 3 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Eljáró bíróság: