Nyolc év börtön lett a szerb kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 4. péntek, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt P. N. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Így a vádlott jogerős büntetése 8 év börtön és 8 év Magyarország területéről kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság a cselekmény súlyához, jellegéhez és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, így annak sem lényeges súlyosítását, sem lényeges enyhítését nem látta szükségesnek a táblabíróság.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségre, az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék P. N. szerb állampolgár vádlottat, és ezért őt a bíróság 8 év börtönre és 8 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott férfi 2017. augusztus 10-én este jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei határállomáson. Utazásához annak a szerbiai cégnek autóját használta, ahol gépjárművezetőként dolgozott. A pénzügyőröknek azt mondta, nem hoz olyan árút, amit be kéne jelentenie. Ám feszülten viselkedett, ezért autójával másodlagos vizsgálatra irányították.

A tételes vámvizsgálat során az autó első ülései alatt kialakított nem gyári rekeszekből összesen 46 csomag, bruttó 31.572, nettó 28.823 gramm növényi anyagot találtak. Ezek a növények kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak.

A nettó 28.823 gramm növényi anyag együttes totál-THC-tartalma legkevesebb 3.710 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 3,09-szerese.

A vádlott tudott arról, hogy az általa vezetett autóban kábítószer (marihuána) van, és azért hozta Magyarországra, hogy azt Nyugat-Európába tovább szállítsa.

Eljáró bíróság: