Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 9. szerda, 09:00
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. március 26-án B. D. macedón állampolgárt, és ezért őt 6 év 6 hónap börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017 februárjában – pontosan nem meghatározható napon – megállapodott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy a megbízó útmutatásait követve, egy autóban elrejtve, kábítószernek minősülő anyagot fog Magyarországon keresztül Nyugat-Európába szállítani egy szintén ismeretlenül maradt rendeltetési helyre.

2017. február 16-án a vádlott Szkopjéban egy mikrobuszt bérelt, majd az utastér felőli belső oldallemezeket elfedő takarókárpitjai mögött, gyári kialakítású üregekben a vádlott tudtával kannabiszt tartalmazó csomagokat rejtettek el. A vádlott február 19-én hajnalban indult a koszovói Pristinából Szerbián át Magyarország felé, és még aznap délután jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarország területére a röszkei határállomáson.

Ott a pénzügyőrök a gépjármű tételes átvizsgálás mellett döntöttek, és megtalálták az elrejtett kábítószert - a gyári üregekből 61 csomag került elő. Ezekben a csomagokban összesen 25.780 gramm nettó össztömegű növényi anyagokat találtak, amelyek kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A növényi anyagok  delta-9-THC tartalma 3.050+/-180 gramm, azaz legkevesebb 2.870 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 239%-a, vagyis mintegy 2,4-szerese.

A vádlott az I. fokú tárgyaláson beismerte bűnösségét.

Eljáró bíróság: