Öt év 6 hónap börtön lett a szomszédját meglövő férfi büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 10. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt Sz. Z. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. A vádlott cselekményét a táblabíróság életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette, és ehhez igazodva a büntetés mértékét 7 év 10 hónapról 5 év 6 hónap börtönre csökkentette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a minősítés változásra azért került sor, mert a vádlott részt vett a sértett életének megmentésében, azért emberölés kísérletéért nem vonható felelősségre, bűnössége életveszélyt okozó testi sértésben mondható ki. Ennél a a cselekménynél a kiszabható büntetés kevesebb, mint az emberölés kísérleténél, ezért volt indokolt a szabadságvesztés mértékének csökkentése.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. április 27-én Sz. Z. vádlottat, akit ezért a bíróság 7 év 10 hónap börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott akkori élettársával, ma már feleségével Szalkszentmártonban egy tanyás ingatlanon gazdálkodott, ahol számos állatot neveltek. 2015. február 2-án, a vádbeli cselekmény napján – egyebek mellett – 11 kutyát tartottak, melyből több kutya a tanya udvarán volt megkötve, a többi pedig szabadott volt.

A vádlott tanyájával szemben, az út túloldalán lakott N. J. sértett az anyjával és a testvérével egy tanyában. Bár a vádlott korábban többször is bántalmazta őt, rendszeresen összejárt a két férfi, jó viszony volt közöttük.

2015. február 2-án délután a sértett utánfutós autójával átment a vádlott tanyájába, hogy – megbeszélésük szerint – elszállítsa onnan a cefrés hordókat. Amikor végeztek a felpakolással, egy másik tanyából a tulajdonos engedélyével onnan kidobott, de még hasznosítható vasakat hoztak el. A sértett egy vascsövet és egy szerszámos ládát hozott onnan magával, amit feltett az utánfutóra.

Ezt követően a vádlott a tanya udvarán – a sértettet kettesben tartózkodva – egy ismeretlen eredetű, 7,65 mm Browning kaliberű töltényt tartalmazó lőfegyvert vett elő, és azzal a sértettet – meg nem állapítható okból – 1-1,5 méter távolságból hátulról tarkó tájékon fejbe lőtte. A sértett ettől elesett, és amikor feleszmélt, nem tudta mi történt vele, az előzményekre nem emlékezett, csak rosszul érezte magát.

Ezután a vádlott a fején és a fülén vérző sértettet bekísérte a tanyába, ott a vért lemosták a fejéről, majd a sértett időközben áthívott testvérével a vádlott közösen orvoshoz vitte a sértettet. A meglőtt férfi később kórházba került, ahol a koponyájából eltávolították a lövedéket.

A sértett a lövés következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett el, orvosi ellátás nélkül meghalt volna. A gyógyulása 6 hónapig tartott, de az nem lett teljes körű, mert a sértett maradandó egészségkárosodást szenvedett el a sértett.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig következetesen tagadta.

Eljáró bíróság: