Hat év börtön lett a koszovói kábítószerszállító büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 15. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt G. D. koszovói állampolgár ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokú ítéletét. A vádlott bűnösségét kábítószer-kereskedelem helyett kábítószer birtoklásában mondta ki, míg büntetését 8 év fegyházról 6 év börtönre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ítélőtábla álláspontja szerint, ha nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy mi lett volna a Magyarország területére behozott kábítószer sorsa, kétséget kizáróan nem lehet megállapítani a kereskedelmi szándékot akkor sem, ha a szállított kábítószer mennyisége erre engedne következtetni.

A minősítését megváltozására, valamint az enyhítő körülményekre (egyebek mellett a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomása, őszinte megbánása, az időmúlás...)  a táblabíróság úgy látta, hogy 6 év szabadságvesztés áll arányban az elkövetett cselekmény súlyával. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napot bocsátható feltételes szabadságra.

Mivel a vádlottra plusz terhet ró, hogy a magyar nyelvet nem beszéli, büntetését hazájától és családjától távol, idegen környezetben kell letöltenie, az ítélőtábla indokoltnak tartotta a fegyház fokozat helyett az enyhébb börtön fokozat megállapítását.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. február 28-án G. D. koszovói állampolgár vádlottat, és ezért őt 8 év fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napot bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017 januárjának elején 4.800 euróért marihuánát vásárolt Albániában egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személytől. Ezt a nettó 11.283 gramm össztömegű kábítószert 16 darab műanyag tasakba osztotta szét azzal a szándékkal, hogy az így becsomagolt illegális drogot több országhatáron át – egyebek között Magyarországon keresztül – autóval Olaszországba csempéssze.

A vádlott a fia tulajdonában lévő autó belső küszöbét mindkét oldalon megbontotta, és ott rejtekhelyeket alakított ki, amelyekben a csomagokat elhelyezte. 2017. január 13-án délután indult el Koszovóból, a szerb-magyar határhoz pedig 14-én éjfél után érkezett, és a tompai határátkelőhelyen jelentkezett belépésre.

A kocsi átvizsgálása során a pénzügyőrök az elrejtett kábítószert megtalálták és lefoglalták. A lefoglalt illegális drog totál-THC-tartalma 1.340 +/– 150 gramm volt, ami a jelentős mennyiség alsó határát legalább 9,9-szeres mértékben meghaladja, de a különösen jelentős mennyiség alsó határát nem éri el.

Eljáró bíróság: