Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 16. szerda, 09:00
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű, az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. március 29-én I. B. szerb állampolgárt. Ezért őt a bíróság 8 év fegyházra és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napot bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában felmentéséért fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott 2017. január 15-én éjszaka jelentkezett belépésre egy kisteherautót vezetve Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőben. A gépjármű utastere és gyári tetőlemeze között kialakított dupla falú, 200-250 liter térfogatú rejtekhelyen 103 csomag, külön-külön fóliába csomagolt, összesen 37.565 gramm tömegű, kábítószernek minősülő, delta-9-THC hatóanyagot is tartalmazó növényi anyag (marihuána) volt elrejtve, amiről a vádlott tudott. Ezt a pénzügyőrök megtalálták és lefoglalták.

Az ország területére behozott 37.565 gramm össztömegű növényi anyag totál-THC tartalma legkevesebb 4.520 gramm volt, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határának több, mint 3 és félszerese. (376%-a).

A vádlott a bűnösségét az eljárás során mindvégig tagadta, azt állítva, nem tudott arról, hogy a kisteherautóban kábítószer van elrejtve, ugyanis ezt a gépjárművet kölcsönkapta.

Eljáró bíróság: