Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 22. kedd, 09:00
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. július 2-án P. I. albán állampolgárságú vádlottat. Ezért őt az I. fokú bíróság 10 év szabadságvesztésre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. 
Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője téves tényállás, téves minősítés megállapítása, a kábítószer birtoklása bűntettének megállapítása és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 
xxx
2017 októberében a vádlott elvállata – az eljárás során ismeretlenül maradt személyek megbízásából –, hogy saját autójával Albániából külföldre kábítószert szállít. Ennek fejében számára a megbízói 1.500 euró ellenértéket ígértek. 
A szállítás előkészítése során a vádlott átadta autóját a megbízóinak, azért, hogy azt átalakítsák, és abban a kábítószert elrejtsék. A kocsiban ekkor rejtekhelyet hoztak létre, amiben 20darab tégla formájú csomagot helyeztek el, majd a rejtekhelyet bezárták és lezárták. 
A vádlott a kocsit annak tudatában vette át, hogy abban kábítószert rejtettek el, és az a feladata, hogy azt több országon át külföldre átcsempéssze, és legalább Budapestig elszállítsa. A kocsiban egy útvonaltervet is elhelyeztek, amely alapján  a szállítást – egyebek mellett – Pristina, Nis, Belgrád, Novi am, Baja, Budapest, Bécs, Graz, Klagenfurt, Villach érintésével, Udine végcéllal tervezték. 
A vádlott egy ismerőse társaságában 2017. október 25-én indult Albániából a papír darabon megjelölt útvonalon. Magyarországra október 26-án hajnalban érkeztek, és a tompai határátkelőn jelentkeztek belépésre. A vámvizsgálat során a pénzügyürük felfedezték a rejtekhelyet, és megtalálták a 20 csomagot, amelyből összesen 9930 gramm nettó tömegű barna port került elő. Erről a vegyész-szakérértő megállapította, hogy nettó 2929,35+/-168,81 gramm heroin bázist tartalmaz. A lefoglalt illegális drog heroin-bázis tartalma a jelentős mennyiség alsó határát mintegy 244,1-szeres mértékbe n, a különösen jelentős mennyiség alsó határát mintegy 24,4-szeres mértékben haladja meg. 
A vádlott társaságában utazó személlyel szemben az ügyészég a nyomozást megszüntette. A vádlott bűnösségét kábítószer birtoklásának bűntettében ismerte el. 

Eljáró bíróság: