Hat év börtön lett az albán drogfutár büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 22. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt P. I. albán állampolgár ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokú ítéletét. A vádlott terhére megállapított bűncselekményt kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete helyett kábítószer birtoklása bűntettének minősítette. Ezt is figyelembe véve a táblabíróság a vádlott büntetését 10 év fegyházról 6 év börtönre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a bizonyíthatóan megállapított tényekből nem lehetett egyértelműen arra következtetni, hogy a vádlott kereskedelmi szándékkal szállította a kábítószert. Az ügy körülményei azt mutatták, hogy ún. „drogfutárként” használták fel, ezért minősül cselekménye kábítószer birtoklásának. A megváltozott minősítésre, valamint a vádlott bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomására és fiatal felnőtt voltára tekintettel az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon kiszabott büntetés eltúlzottan súlyos, esetében a 6 év szabadságvesztés elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Mivel a vádlottnak, aki a magyar nyelvet nem ismeri, hazájától és családjától távol kell büntetését kitöltenie, ami a büntetés kiállásában fokozott hátrányt jelent számára, a táblabíróság indokoltnak látta, hogy a büntetést nem fegyházban, hanem az enyhébb végrehajtási fokozatú börtönben töltse le.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. július 2-án P. I. albán állampolgárságú vádlottat. Ezért őt az I. fokú bíróság 10 év fegyházra és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője téves tényállás, téves minősítés megállapítása, a kábítószer birtoklása bűntettének megállapítása és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

2017 októberében a vádlott elvállata – az eljárás során ismeretlenül maradt személyek megbízásából –, hogy saját autójával Albániából külföldre kábítószert szállít. Ennek fejében számára a megbízói 1.500 euró ellenértéket ígértek.

A szállítás előkészítése során a vádlott átadta autóját a megbízóinak, azért, hogy azt átalakítsák, és abban a kábítószert elrejtsék. A kocsiban ekkor rejtekhelyet hoztak létre, amiben 20darab tégla formájú csomagot helyeztek el, majd a rejtekhelyet bezárták és lezárták.

A vádlott a kocsit annak tudatában vette át, hogy abban kábítószert rejtettek el, és az a feladata, hogy azt több országon át külföldre átcsempéssze, és legalább Budapestig elszállítsa. A kocsiban egy útvonaltervet is elhelyeztek, amely alapján a szállítást – egyebek mellett – Pristina, Nis, Belgrád, Novi am, Baja, Budapest, Bécs, Graz, Klagenfurt, Villach érintésével, Udine végcéllal tervezték.

A vádlott egy ismerőse társaságában 2017. október 25-én indult Albániából a papír darabon megjelölt útvonalon. Magyarországra október 26-án hajnalban érkeztek, és a tompai határátkelőn jelentkeztek belépésre. A vámvizsgálat során a pénzügyürük felfedezték a rejtekhelyet, és megtalálták a 20 csomagot, amelyből összesen 9930 gramm nettó tömegű barna port került elő. Erről a vegyész-szakérértő megállapította, hogy minimum nettó 2.760,54 gramm heroin bázist tartalmaz. A lefoglalt illegális drog heroin-bázis tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát mintegy 23-szoros mértékben haladja meg.

A vádlott társaságában utazó személlyel szemben az ügyészég a nyomozást megszüntette. A vádlott bűnösségét kábítószer birtoklásának bűntettében ismerte el.

Eljáró bíróság: