Három év 6 hónap börtönre ítélték az unokatestvérét megütő férfit

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 29. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a testi sértés bűntette miatt T. I. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokú ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év 6 hónap börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság az elkövetett cselekményhez és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, ezért a táblabíróság sem a büntetés lényeges enyhítésére, sem lényeges súlyosítására nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. április 6-án T. I. vádlottat, és ezért őt a bíróság, mint visszaesőt, 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a a vádlott és védője az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése, új eljárás lefolytatását kérve, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

2017. február 4-ét megelőzően a vádlott unokatestvérénél, a sértett B. N.-nél tartózkodott, mintegy két héten át Tiszaföldváron. Ez idő alatt mindketten rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

Február 3-án a vádlott lakóhelyére, Szajolba utazott, majd Szolnokra ment, végül ismét Tiszaföldváron folytatta az italozást a sértett házában. Amikor másnap felébredtek, elmentek a boltba szeszes italért, majd hazatérve inni kezdtek ebéd főzés közben.

Kettejük között szokás volt, hogy játékosan ütögették egymást. Így tettek ezen a délelőttön is, ám ekkor a vádlott a szokásos ütögetésnél nagyobb erővel hasba vágta a sértettet, aki erős fájdalmat érzett, és ettől összeesett. A fájdalom kb. 2 percig tartott. Ezt követően az unokatestvérek italoztak, majd délután a sértett elment egy ismerőséhez, ahol este 7 és 8 óra között rosszul lett, orvost hívtak hozzá.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a sértett a vádlott ökölütésétől léprepedést szenvedett el, a lépét műtéttel el kellett távolítani. A léprepedése életveszélyes állapottal járó sérülés volt, ami szakszerű orvosi beavatkozás nélkül a sértett halálához is vezethetett volna.

Eljáró bíróság: