Öt év börtönnel büntették a halált okozó kocsmai verekedőt

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 30. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a halált okozó testi sértés miatt M. N. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 5 év börtön és 5 év közügyektől eltiltás lett. A táblabíróság kimondta: a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. 
Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körélményére, a vádlott társadalomra veszélyességére, az I. fokú bíróság törvényes és arányos büntetést szabott ki, ezért a büntetés lényeges enyhítését az ítélőtábla nem tartotta indokoltnak. 
A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. április 21-én M. N. vádlottat, és ezért őt a bíróság 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. 
A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 
xxx
2017. július 15-én éjszaka a vádlott egy tiszaföldvári sörözőben italozott. Szintén ott szórakozott T. I. sértett és barátnője. Július 15-én 1 óra körül szóváltás és lökdösődés alakult ki a kiszolgáló pult előtt, mivel az ittas állapotban lévő sértett és barátnője többször is áramtalanította a zenegépet, így jelezve, hogy a hallgatott zene nekik nem teszik. 
Ezt többen is kifogásolták, köztük a vádlott, M. N. is. A sörözőben tartózkodók között ekkor lökdösődés, kiabálás kezdődött. A vádlott a pult előtt félmeztelenre vetkőzött, durva hangnemben fenyegetőzött, majd elindult a söröző ajtaja felé. A vádlott előtt lépett ki az ajtón a sértett és barátnője is. A söröző bejárata előtt a vádlott egyszer ököllel, minden ok nélkül álltájékon ütötte a sértettet, amitől a férfi hanyatt esett, és tarkóját tompítás nélkül a járdaburkolatba ütötte, majd elveszítette az eszméletét. 
A vádlott ekkor a férfit egy székre ültette, bocsánatot kért a sértett barátnőjétől a magatartása miatt, majd visszament a sörözőbe szórakozni. Hosszabb idő elteltével a söröző kiszolgálójának kérésére a vádlott bevitte a sörözőbe az akkor még mindig eszméletlen állapotban lévő sértettet, és egy másik vendég segítségével egy kanapéra lefektették. 
A vádlott hajnalig folytatta az italozást, majd elhagyta a sörözőt. A reggelre érkező felszolgáló hívott orvosi segítséget, és a délelőtt kiérkező mentősök a sértettet kórházba szállították. A sörözőben lévő személyek mind azt hitték, hogy a sértett annyira ittas, hogy ettől alszik. 
A megtámadott a bántalmazás következtében koponyatörést és koponyaűri vérzést szenvedett el, majd a kórházban kialakult szövődmények miatt július 24-én meghalt. Halála és a bántalmazás között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A sértett életét a bántalmazást követő gyors és szakszerű orvosi ellátás megmenthette volna, illetve a túlélési esélyek javultak volna. 

Eljáró bíróság: