Csalás Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 7. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Az ügyészi vádbeszéddel kezdődött, majd a védőbeszédekkel folytatódott az S. Á. és társai ellen csalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőügy tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. A tárgyalás végén a vádlottak is szót kaptak az utolsó szó jogán. 
A tárgyalás a jövő héten csütörtökön, február 14-én 9 órától folytatódik. Határozathirdetés várható. 

Az ügy lényege: 
I. fokú ítélet szerint S. Á. első rendű és S. K. II. rendű vádlottak, valamint meghatalmazásuk alapján T. J. III. rendű vádlott az I. és a II. rendű vádlottak irányítása alatt álló BS Alfa Bt.-t felhasználva 2006 májusában a Tiszán abban az időszakban levonuló árvízi helyzettel éltek vissza. Tették ezt egy, a katasztrófavédelemnél dolgozó tisztségviselő felhasználásával, aki önkormányzati vezetőknek tartott értekezleten azt a tájékoztatást adta, hogy szükséges az árvíz utáni fertőtlenítés, és azt a BS Alfa Bt. el is tudja végezni. 
Ezután Csongrád megye területén az apátfalvi, a csanádpalotai, a csanyteleki, a dóci, a felgyői, a hódmezővásárhelyi, a magyarcsanádi, a makói, a mártélyi, a mindszenti, a nagytőkei, a röszkei, a szegedi és a tiszaszigeti (összesen 14) önkormányzatok ügyben eljáró képviselőivel tárgyaltak. Rábírták őket arra, hogy a tiszai árhullám levonulása után a Tisza gátjának mentett oldalán, részben lakott, részben azon kívüli területekre megbízási szerződést kössenek fertőtlenítési munkák elvégzésére. A szerződés szerint a munkálatokat az állami költségvetés vis mayor alapja finanszírozta volna. 
A szerződésben meghatározott területek nagyobb részén a fertőtlenítési munkák elvégzésre nem volt szükség, a vállalt munkákat a BS Alfa Bt. vagy egyáltalán nem, vagy csak részben, de szakszerűtlenül végezte el. A Bt.-nek a fertőtlenítési munkálatok elvégzéshez sem a személyi feltételek, sem a technikai eszközök nem álltak a rendelkezésére, és a fertőtlenítéshez szükséges anyag sem volt megfelelő mennyiségben a társaság birtokában.
Az állam a munkák egy részének szükségességét elismerte, a többit nem, ez alapján utalt pénzt. A települések a vis mayor alapból 58 milliót utaltak a Bt.-nek, míg Hódmezővásárhely további 21 milliót, Tiszasziget további 16,5 milliót fizetett ki a Bt.-nek.
Az I. fokú ítélet szerint a cég a szerződéskor megtévesztette az érintett önkormányzatokat. Az vitathatatlan, hogy fertőtlenítésre szükség volt, de nem akkora területen, amekkorára a Bt. szerződött az önkormányzatokkal.  A munka elvégzésére alvállalkozókkal kötöttek szerződést, akikkel később közösen hamis számlákat állítottak ki, így megvalósult a folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége.
xxx
A törvényszék S. Á. I. rendű vádlottat 2 év börtönre és 5 millió forint pénzbüntetésre, S. K. II. rendű vádlottat 2 év börtönre és 2 milliós pénzbüntetésre, T. J. III. rendű vádlottat 2 év börtönre és 3 milliós pénzbüntetésre ítélte, és 5, 2 és 4 évig eltiltotta gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól. A szabadságvesztések végrehajtását 5 évre felfüggesztették. B. I. V. rendű vádlott, mint többszörös visszaeső, 1 év 6 hónap letöltendő börtönt és 1,5 millió forint pénzbüntetést, a VII. rendű vádlott B. G. 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönt és 1 milliós pénzbüntetést kapott. A VIII., IX., X., XI. és XII. rendű vádlottakat egyezően megrovásban részesítette a Szegedi Törvényszék folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért.

Eljáró bíróság: