Tíz év börtönnel büntette a Szegedi Ítélőtábla a barátnőjét Szegeden megfojtó vajdasági férfit

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 28. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt CS. Cs. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a barátnőjét Szegeden megfojtó vajdasági férfi jogerős büntetése 10 év börtön lett. 
Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, az I. fokú bíróság törvényes és arányos büntetést szabott ki, így a táblabíróság nem látott indokot arra, hogy a büntetés mértékét csökkentse.
A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék Cs. Cs. vádlottat, és ezért őt 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. 
Az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 
xxx
A vádlott 2017. október 25-től párkapcsolatban élt barátnőjével, K. B.  sértettel. Bár rendszeresen találkoztak, nem létesítettek élettársi kapcsolatot. Viszonyuk alapvetően kiegyensúlyozott volt, azonban a nő többször kifogásolta a vádlottnál alkalomszerűen előforduló túlzott alkoholfogyasztást. Ezt szóvá is tette a férfinak. 
2017. december 30-án este a vádlott és a sértett a barátaikkal együtt érkeztek a szerbiai Vajdaságból Szegedre, azért, hogy másnap közösen megünnepeljék a szilvesztert. A társaság egy szegedi lakásban szállt meg December 31-én a kora esti órákban még két barátjuk csatlakozott hozzájuk. A társaság férfi tagjai a lakás konyhájában beszélgettek, italoztak. A vádlott egy 0,7 literes tömény ital nagy részét este 11-re egyedül elfogyasztotta. 
Ezt követően a társaság a Széchenyi téri utcai ünnepségen köszöntötte az újévet, majd italozni mentek, és ekkor a vádlott leittasodott. 
A sértett – látva a vádlott viselkedését – már a szórakozóhelyen elhatározta, hogy szakítani fog a vádlottal, de de ezt akkor még nem mondta el neki. Hajnali 4 és 5 óra között a vádlott és sértett taxival hazament a lakásba, ahol beszélgetni kezdtek. Ekkor közölte a sértett barátjával, hogy ismételt leittasodása miatt szakít vele. A vádlott ezt ekkor tudomásul vette, vita nem alakult ki közöttük, aludni tértek, akárcsak az időközben hazaérkező barátaik. 
Ébredés után szótlanul feküdtek egymás mellett az ágyon, amikor a vádlott minden előzmény és szóváltás nélkül az ágyban mellette fekvő sértetthez fordult, megragadta a nő nyakát, és azt szorítani kezdte. A férfi a védekezni próbáló nő fejét kétszer nekiütötte a falnak, arcát többször tenyérrel és ököllel is megütötte, és mindaddig fojtogatta a sértettet, amíg az el nem ájult, és életét vesztette. 
Miután a nő nem adott életjeleket, a vádlott felhagyott a bántalmazással, és úgy döntött, hogy öngyilkosságot követ el. Kiment a konyhába, magához vett két kést, ezeket bevitte a szobába, ahol az ágy szélén ülve, mintegy 30 percen át vágott és metszett sérüléseket ejtett a bal alkarján. Miután öngyilkossági kísérlete nem vezetett eredményre, elhagyta a lakást, és egy szomszédot kért arra, hogy telefonon értesítse a rendőrséget és a mentőket, mert megölte a barátnőjét. 
A sértett halálát a fojtás következtében bekövetkezett fulladás okozta. 

Eljáró bíróság: