Sok ezer dolláros haszon helyett börtön lett a pénzmosási kísérlet eredménye

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 5. kedd, 09:00
Összegzés: 

Az I. fokon kiszabott ítéleteket arányosnak találta, ezért a kiszabott büntetések tekintetében helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla annak a három vádlottnak a büntetését, akik szlovákiai bankból akartak jogosulatlanul 295 ezer dollárt felvenni, és ezzel a pénzmosás bűncselekményét követték el. 
Különösen nagy értékre, folyamatosan elkövetett pénzmosás bűntettének kísérletében, mint tettest mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla L. I. elsőrendű vádlottat, míg L. J. másodrendű vádlott a cselekményt bűnsegédként, L. N. harmadrendű vádlott pedig felbujtóként követte el. Ezért a táblabíróság az I. rendű vádlottat 3 év börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat 3 év börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. 
Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.
xxx
Egy ghánai, accrai székhellyel bejegyzett vállalkozás, többek között, fagyasztott halak felvásárlásával és értékesítésével is foglalkozik, és európai cégekkel is üzleti kapcsolatban áll. Ennek keretében ez a vállalkozás, mint vevő egy másik céggel, mint eladóval tartott fenn kapcsolatot. Levelezésüket elektronikus úton folytatták, kereskedelmi gyakorlatuk szerint az eladó így küldte el a vevő e-mail címére a számlát, mely alapján a vevő a vételárat átutalta.
2015. január 24-én az eladó a vevő részére kiállította és elküldte az előlegszámlát, mely szerint a vételár 657.840 dollár volt. A számlán az eladó egy svájci banknál vezetett számláját adta meg. A vevő képviselője január 27-én átutalási megbízást adott bankjuknak a pénz átutalására. 
Pontosan nem megállapítható módon és időpontban a vevő és az eladó levelezését ismeretlen személyek feltörték, majd január 30-án – azt a látszatot keltve, mintha a levelet az eladó küldte volna – a ghánai céget e-mailban arról tájékoztatták, hogy újabb fizetési megbízás szükséges a vételár átutalásához, mivel megváltozott a bank neve és a számlaszám is. Az ismeretlen tettesek ekkor egy szlovákiai banknál vezetett számlaszámot adtak meg, amelyre a vevő el is küldte a pénzt, és az meg is jelent az I. rendű vádlott által képviselt cég szlovákiai banknál vezetett számláján.  
A Bács-Kiskun megyében élő vádlottak nem álltak gazdasági kapcsolatban a ghánai céggel. Ennek ellenére a III. rendű vádlott utasítására 2015 február elején az I. és a II. rendű vádlottak több alkalommal megjelentek a szlovákiai banknál. Előbb 100 ezer dollárt akartak készpénzben felvenni, majd még 195 ezer dollár átutalását is kezdeményezték. 
Végül pénzmozgás nem történt, mert a szlovákiai bank a kezdeményezett tranzakciókat nem hajtotta végre, a pénzintézet felfüggesztette a szokatlan gazdasági művelet végrehajtását. A szlovák rendőrség 2015. február 9-én az I. és a II. rendű vádlottakat a szlovákiai bankból kilépve őrizetbe vette. 
A nyitrai járásbíróság 2016 júniusában a vádlottak bankszámláján zárolt 657 ezer dollárt visszaadni rendelte a ghánai cégnek, és ez meg is történt. 
Az I., a II. és a III. rendű vádlottak tudatában voltak annak, hogy a cégük dollár bankszámlájára érkezett pénz nem a társaság üzleti tevékenységéből, hanem bűncselekményből származik, ennek ellenére 295 ezer USA dollár értékben, akkori árfolyamon 78 millió forint pénzügyi szolgáltatást kísérletek meg igénybe venni. Az I. rendű vádlott a III. rendű vádlottól a közreműködéséért a bankszámlán lévő pénzösszeg 5%-át kapta volna meg.

Eljáró bíróság: