Hat és fél év börtön és 6 év kiutasítás lett a szerb kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 7. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Törvényesnek és arányosnak ítélte meg, ezért helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt B. S. szerb-dél-afrikai kettős állampolgár ellen indított büntető ügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap börtön és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. 
A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye. 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék B. S. szerb-dél-afrikai kettős állampolgár) vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. 
Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 
xxx
A vádlott közelebbről már nem meghatározható időben ismeretlen személyektől mintegy 8.500 euró kölcsönt kapott, amit a megadott határidőre nem tudott visszafizetni. Hitelezői ezért felajánlották, tatozását úgy is rendezheti, ha kábítószert rejtenek el kocsijában, amit Csehországba, Teplicébe kell szállítania. A vádlott az ismeretlenek ajánlatába beleegyezett, majd 2017 szeptemberének végén Szerbiában Nisben található lakóhelyéről elvitte az általa használt, de az élettársa tulajdonában lévő autót Koszovóba, Prizrenbe, hogy ott kábítószert rejtsenek el benne. 
A vádlott az átalakított járművet, benne a már elrejtett kábítószerrel, 2017. október 18-án vette át Koszovóban, majd azzal a megbízásnak megfelelően október 19-én elindult lakóhelyéről, Nisből Teplicére. A röszkei határátkelőnél október 20-án éjszak 2 óra 20 perc körül jelentkezett belépésre. Az autó ellenőrzése során az ülések alatt és a hátsó lökhárító mögött kialakított rejtekhelyről összesen 22 csomag kábítószergyanús növényi törmeléket találtak a pénzügyőrök, amely bruttó tömege 18.774 gramm volt. A vádlott által Magyarország területére behozott anyag kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazott, nettó tömege 16.926 gramm volt. Ennek totál-THC-tartalma legkevesebb 2.230 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak legkevesebb 1,86-szorosa. 
A vádlott az eljárás során a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett.

Eljáró bíróság: