Börtönbe kell vonulnia a feleségén nem segítő férjnek

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 13. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt K. P. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokú ítéletét. A vádlott emberölés bűntettének kísérletét segítségnyújtás elmulasztása bűntettének minősítette, és a vádlottal szemben kiszabott büntetés mértékét 5 évről 2 év 6 hónap börtönre, a közügyektől eltiltás tartamát 6 évről 3 évre enyhítette. Egyben az ítélőtábla a szülői felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó rendelkezést mellőzte.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott semmilyen formában nem kívánta a felesége halálát, meg sem fordult a fejében, hogy az asszony meg is halhat, ezért nem bűnös emberölés bűntettének kísérletében. Ugyanakkor, mint férjet, speciális segítségnyújtási kötelezettség terhelte, aminek még a gyermeke felszólítása ellenére sem tett eleget, amikor hosszú ideig hagyta orvosi segítség nélkül az arra rászoruló asszonyt. Így bűnössége segítségnyújtás elmulasztásában megállapítható. Ezért indokolt és a büntetési célok megvalósulásához elegendő a 2 év 6 hónap börtönbüntetés.

Ugyancsak bűnös a vádlott kiskorú veszélyeztetésében, mert az édesanyjáért aggódó gyermek kérésének nem tett eleget, a gyermekkel a krízishelyzetben nem foglalkozott. Az ítélőtábla azért nem tartotta indokoltnak a szülői felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó rendelkezést, mert a gyermek már elmúlt 16 éves, hamarosan nagykorú lesz, és jelenleg egyébként sem az apjával él.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Emberölés bűntettének kísérletében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. május 28-án K. P. vádlottat, és ezért őt 5 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Emellett a bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát kiskorú gyermeke felett megszüntette.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és felesége, K.-né T. I. sértett a gyerekükkel együtt Szolnokon éltek. A házasság 2013-ra megromlott, aminek részben anyagi okai voltak, de az asszony azt is sérelmezte, hogy megítélése szerint a vádlott szülei túlságosan beleszólnak az életükbe, és a férje nem mert ellentmondani nekik. A veszekedések hangos szóváltásokban merültek ki, tettlegességre nem került sor közöttük.

2013. október 19-én a déli órákban a feleség fejfájásra panaszkodott, majd délutánra a kialakult hipertóniás krízis következtében olyan mély álomba merült, hogy a férje nem tudta felébreszteni. A feleség anyja ekkor már másodszor kereste a lányát, de a vádlott azt mondta, hogy az asszony alszik, később majd felkeresik. A kora esti órákban a vádlott a gyermekével el is ment az anyósához úgy, hogy otthon magára hagyta a kanapén fekvő sértettet, és azt mondta az anyósnak, hogy a lánya tévézés miatt maradt otthon.

Amikor hazaért a vádlott a kislányával, azt látták, hogy az asszony még mindig alszik, valamint azt, hogy időközben hányt. A kislány megkérte az apját, hogy hívjon segítséget, de a vádlott ennek nem tett eleget. Amikor az anyós újra telefonált, a vádlott azt a valótlanságot állította, hogy a lánya és az unokája vásárolni mentek, ezért nem tud velük beszélni. Este a vádlott úgy ment aludni, hogy a sértettet magára hagyta a lakás nappalijában, és a kislányát sem nyugtatta meg. Pedig a gyermek akkor már nagyon félt.

Másnap reggelre a sértett már hányadékában és vérében feküdt a kanapéról a földre esve. A vádlott sikertelenül próbálta felébreszteni, miközben a lánya arra kérte, hogy hívjon orvost. Azon a délelőttön a sértett anyja többször is akart beszélni a lányával telefonon, de a vádlott egyik alkalommal sem tájékoztatta őt a sértett állapotáról. Végül a vádlott a kislánya többszöri kérésre felhívta a mentőket, akiknek azt állította, hogy a felesége gyógyszer túladagolás következtében rosszul lett.

A kórházba szállítás után megállapították az orvosok, hogy az asszony agyvérzés miatt lett rosszul, csak a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt. Ugyanakkor a sértett jobb oldali végtagjai lebénultak, beszédképessége károsodott, majd a rehabilitációs kezelése során 2014. december 1-én a nagykőrösi kórházban szívinfarktus következtében meghalt. Halála nincs okozati összefüggésben a 2013-ban történt agyvérzéssel.

A vádlott azzal, hogy 2013. október 19-én és 20-án közel 24 órán keresztül a gyermeke kérése ellenére nem nyújtott segítséget a rosszul lévő feleségének, a szülői kötelezettségét súlyosan megszegte, és veszélyeztette a kislány erkölcsi, szellemi fejlődését.

Eljáró bíróság: