Emberölés bűntettének kísérlete Szolnokon (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 13. szerda, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalás: március 13. szerda

9 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Benedek Tibor büntető tanácsa

Emberölés bűntettének kísérlete Szolnokon

Emberölés bűntettének kísérletében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. május 28-án K. P. vádlottat, és ezért őt 5 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Emellett a bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát kiskorú gyermeke felett megszüntette.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és felesége, K.-né T. I. sértett a gyerekükkel együtt Szolnokon éltek. A házasság 2013-ra megromlott, aminek részben anyagi okai voltak, de az asszony azt is sérelmezte, hogy megítélése szerint a vádlott szülei túlságosan beleszólnak az életükbe, és a férje nem mert ellentmondani nekik. A veszekedések hangos szóváltásokban merültek ki, tettlegességre nem került sor közöttük.

2013. október 19-én a déli órákban a feleség fejfájásra panaszkodott, majd délutánra a kialakult hipertóniás krízis következtében olyan mély álomba merült, hogy a férje nem tudta felébreszteni. A feleség anyja ekkor már másodszor kereste a lányát, de a vádlott azt mondta, hogy az asszony alszik, később majd felkeresik. A kora esti órákban a vádlott a gyermekével el is ment az anyósához úgy, hogy otthon magára hagyta a kanapén fekvő sértettet, és azt mondta az anyósnak, hogy a lánya tévézés miatt maradt otthon.

Amikor hazaért a vádlott a kislányával, azt látták, hogy az asszony még mindig alszik, valamint azt, hogy időközben hányt. A kislány megkérte az apját, hogy hívjon segítséget, de a vádlott ennek nem tett eleget. Amikor az anyós újra telefonált, a vádlott azt a valótlanságot állította, hogy a lánya és az unokája vásárolni mentek, ezért nem tud velük beszélni. Este a vádlott úgy ment aludni, hogy a sértettet magára hagyta a lakás nappalijában, és a kislányát sem nyugtatta meg. Pedig a gyermek akkor már nagyon félt.

Másnap reggelre a sértett már hányadékában és vérében feküdt a kanapéról a földre esve. A vádlott sikertelenül próbálta felébreszteni, miközben a lánya arra kérte, hogy hívjon orvost. Azon a délelőttön a sértett anyja többször is akart beszélni a lányával telefonon, de a vádlott egyik alkalommal sem tájékoztatta őt a sértett állapotáról. Végül a vádlott a kislánya többszöri kérésre felhívta a mentőket, akiknek azt állította, hogy a felesége gyógyszer túladagolás következtében rosszul lett.

A kórházba szállítás után megállapították az orvosok, hogy az asszony agyvérzés miatt lett rosszul, csak a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt. Ugyanakkor a sértett jobb oldali végtagjai lebénultak, beszédképessége károsodott, majd a rehabilitációs kezelése során 2014 novemberének végén a nagykőrösi kórházban szívinfarktus következtében meghalt. Halála nincs okozati összefüggésben a 2013-ban történt agyvérzéssel.

Mivel a vádlott felismerte, hogy orvosi segítség nélkül akár a sértett halála is bekövetkezhet, így esetében a védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés kísérlete állapítható meg.

A vádlott azzal, hogy 2013. október 19-én és 20-án közel 24 órán keresztül a gyermeke kérése ellenére nem nyújtott segítséget a rosszul lévő feleségének, a szülői kötelezettségét súlyosan megszegte, és veszélyeztette a kislány erkölcsi, szellemi fejlődését – mondta ki az I. fokú bíróság.

Eljáró bíróság: