Kábítószer birtoklása Röszkén (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 20. szerda, 09:00
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 3-án S. O. montenegrói állampolgár vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. 
Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 
xxx
A vádlott az általa vezetett, de más tulajdonában lévő autóval, valamint az ahhoz kapcsolat utánfutóval 2017. június 26-án éjfél előtt jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőhelyen. Itt a tételes vámvizsgálat során az autó csomagtér ajtajára gyárilag felszerelt  pótkerék gumiabroncsából összesen 24 darab, műanyag fóliával körbetekert csomag került elő. 
A csomagokban 9.223 gramm nettó össztömegű növényi anyagot találtak, amelyek kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A növényi anyagok totál-THC tartalma legkevesebb 1.430 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 119%-a. 
A vádlott tudott arról, hogy a kocsiban lábítószer van elrejtve, és az eljárás során bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. 

Eljáró bíróság: