Huszonkét év fegyházra ítélték a szolnoki gyilkost

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 20. szerda, 10:30
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt H. V. ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét.

A bűncselekmény minősítéséből mellőzte a nyereségvágyból elkövetést, mivel nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy a vádlott el akarta venni áldozatától a már nála levő pénzt.

Figyelembe véve, hogy a vádlott a cselekményt fiatal felnőttként, alig több mint 20 évesen követte el, és az elkövetéskor beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt, az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés eltúlzottan súlyos. A táblabíróság ezért a vádlott büntetésének mértékét életfogytiglan, minimum 25 évről 22 év fegyházra enyhítette, mert úgy ítélte meg, hogy akkora büntetés szükséges, de egyben elégséges is a büntetési célok megvalósulásához. A vádlott a szabadságvesztésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és jármű önkényes elvételének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. szeptember 18-án H. V. vádlottat. Ezért őt a törvényszék életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta, hogy a vádlott a szabadságvesztésből legkorábban 25 év büntetés kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása, a bűncselekmény téves minősítése, valamint a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2016 május elejétől egy mobiltelefonokat, számítástechnikai és navigációs eszközöket forgalmazó kft.-nél helyezkedett el, mint eladó. A cég az országban több – jellemzően TESCO áruházakban lévő – üzletet is üzemeltetett. A vádlott a szolnoki TESCO-ban lévő boltban dolgozott, az áruk értékesítése, az értük kapott pénz megőrzése, majd az azzal történő elszámolás volt a feladata. A kft. képviselője hetente szállított árút az üzletekbe, és akkor vitte el a heti bevételt is. Ilyen szállítások alkalmával több üzletet is felkeresett az áruszállítást végző dolgozó, aki legtöbb esetben az ügy sértettje, S. P. volt.

A vádlott 2016 tavaszától többször tippmix fogadásokat kötött. Kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb tétekben és egyre gyakrabban fogadott. Szinte napi rendszerességgel vásárolt szelvényeket, nem ritkán 50-100 ezer forint összegben.

2016 július első hetében a kiskunfélegyházi központi irodából e-mailen értesítették az üzletet, hogy 2016. július 15-én, pénteken lesz az aktuális árú kiszállítása, és akkor viszik el a bevételt is. Ezen a héten a vádlott egyedül dolgozott, mert a váltótársa szabadságon volt. A vádlott július 8-tól július 15-ig rendszeres haszonszerzésre törekedve a rábízott heti bevételből többször vett ki készpénzt, összesen 908.670 forint értékben, amit tippmixen eljátszott és felélt, így a pénzzel nem tudott elszámolni. (Ezt a kárt időközben a vádlott szülei megtérítették.)

A vádlott július 13-án határozta el, hogy a pénzért érkezőt megpróbálja megtéveszti úgy, hogy pénz helyett papír-köteget ad át, melybe 13 ezer forint összegbe keverten a papírpénzzel azonos nagyságú papír lapokat tesz, majd az így elkészített papírpénz köteget egy simítózáras nejlon tasakba helyezi. Ezt meg is történt. A vádlott a 921.670 forint készpénz átvételéről elkészítette a pénztár-bizonylatot, abban bízva, hogy a sértett a pénzt nem fogja megszámolni, így írja alá az átvételt igazoló bizonylatot, és utólag már nem emelhet kifogást. A vádlott arra is felkészült, hogy a sértett észreveszi ezt az átverést, és úgy döntött, akkor megöli őt.

2016. július 15-én délelőtt a vádlott felhívta telefonon a sértettet és Szolnok egyik kevésbé forgalmas területére hívta azzal a valótlan indokkal, hogy családi okok miatt az üzletet be kellett zárnia és csak így tudnak találkozni. Otthonról vitt magával egy kést is a vádlott azért, hogy ha kell, azzal öli meg a pénzért érkezőt.

A sértett 11 óra körül állt meg a megbeszélt helyszínen, ahol a vádlott már várta, és az általa hozott áru átadása után átvette a vádlottól a nejlon tasakba helyezett papír köteget, benne a 13 ezer forinttal. A tasakot felbontotta, majd amikor meglátta, hogy nincs benne a kívánt összeg, és a pénzt papír lapok helyettesítik, számon kérte a vádlottat. Ekkor a vádlott a magával vitt késsel háromszor mellkason és hason szúrta a sértettet. Az dulakodott vele és segítségért kiabálva menekülni próbált, de a súlyosan sérült férfi az úttest túlsó oldalán összeesett. A vádlott ekkor a már földön fekvő férfit is többször megszúrta.

Ezután a vádlott azért, hogy elmenekülhessen, beült a sértett autójába. Elindulás előtt azonban meglátta, hogy az áldozata még nem halt meg, fel tudott ülni, ezért a kocsival nekitolatott a sértettnek, és többször áthajtott rajta, majd az autóval elmenekült a helyszínről. A megtámadott férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt, életét semmilyen orvosi beavatkozás nem tudta volna megmenteni.

A vádlott később a kocsit Szolnok külterületén egy bokros helyen otthagyta. Előtte magához vette a sértett hátizsákját, amelyben a kft. 963 ezer forint készpénze volt. Ezután összetörte a kocsi GPS navigációs készülékét, 20-30 ezer forintnyi kárt okozva, majd gyalog visszaindult a városba. Útközben a kést eldobta, míg a megszerzett 963 ezer forintos összeget egy vasúti berendezés alá eldugta. Ebből a megtaláláskor 20 ezer forint hiányzott.

Eljáró bíróság: