Kábítószer-kereskedelem bűntette Szegeden (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 26. kedd, 09:00
Összegzés: 

Dr. Benedek Tibor büntető tanácsa

Kábítószer-kereskedelem bűntette Szegeden

 

Jelentős mennyiségű kábítószerre, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. május 24-én P. D. szegedi lakos I. rendű vádlottat, és ezért őt a törvényszék 9 év 6 hónap fegyházra, 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, C. B. szegedi lakos ugyanezen bűncselekményért 5 év 9 hónap fegyház és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. (A III. rendű vádlottat, K. N.-t ezért, és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték. Esetében az ítélet jogerőre emelkedett, így a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla az I. és a II. rendű vádlott ügyében jár el.)

xxx

A vádlottak hosszabb ideje ismerték egymást, és pontosan nem megállapítható idő óta kábítószert fogyasztottak.

Az I. rendű vádlott 2016 elejétől a jelen eljárásban be nem azonosított és nem érintett személyektől szerzett be különböző kábítószernek minősülő anyagokat, amelyeket egyrészt személyesen részben ismerőseinek, részben szórakozóhelyeken ismeretlen személyeknek, másrészt a III. rendű vádlotton keresztül értékesített. 2016. március 11-én hajnali 1 óra körül egy szegedi szórakozóhely előtt akart kábítószert eladni, de mielőtt értékesíthette volna a nála lévő anyagot, a rendőrök elfogták. Ekkor az I. rendű vádlottól annyi kábítószert foglaltak le, amely a csekély mennyiség alsó határát meghaladta, annak legalább 220%-a volt, de a jelentős mennyiség alsó határát nem érte el. Az I. rendű vádlott a rendőri intézkedést megelőzően – pontosan nem meghatározható helyen és időben – kábítószert fogyasztott.

Az I. rendű vádlott az említett rendőri intézkedést követően ismét vásárolt továbbértékesítési céllal kábítószert, de hogy a lebukás veszélyét csökkentse, elhatározta, hogy saját lakásán kívül fogja tárolni. Ezért megkérte a II. rendű vádlottat, hogy a már megvett kábítószereket az általa használt szegedi lakásban rejtse el. Ezzel a II. rendű vádlott a kábítsózer-lereskedelemhez szándékosan segítséget nyújtott.

Az I. rendű vádlott tulajdonában lévő, de a II. rendű vádlott által használt lakásból 2016. április 26-án lefoglalt kábítószer 92 „gombás” tabletta amfetaminbázis-tartalma 32,4 gramm volt, amely a jelentős mennyiség alsó határának 324%-a. Emellett lefoglalt még a rendőrség abban a lakásban 252 egyéb kábítószert tartalmazó tablettát és fehér port, amelyek MDMA bázistartalma minimálisan 32,9 gramm volt, amely a jelentős mennyiség alsó határának 164%-a. Az összes lefoglalt kábítószer így a jelentős mennyiség alsó határának 488%-a.

Az említettek mellett a házkutatás során talált még a rendőrség a kábítószeradagok kiporciózásához használatos gumikesztyűket, digitális mérleget és a vádlottak saját fogyasztását szolgáló kábítószert is.

Az I. rendű vádlott által eladásra szánt kábítószerek együttes hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határát meghaladja, annak legalább ötszöröse.

Eljáró bíróság: