Szegedi kábítószer-kereskedőket büntetett a Szegedi Ítélőtábla

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 27. szerda, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt P. D. és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

C. B. másodrendű vádlott szabadságvesztésének tartamát 5 év 9 hónapról 4 évre, közügyektől eltiltását 6 évről 4 évre enyhítette az ítélőtábla, míg a szabadságvesztés végrehajtási fokozatát fegyház helyett börtönben határozta meg. Nem változott az elsőrendű vádlott I. fokon kiszabott büntetése, akit így jogerősen 9 év 6 hónap fegyházra, 9 év közügyektől eltiltásra ítélt a táblabíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a táblabíróság nem látott semmi okot arra, hogy az elsőrendű vádlott büntetésének mértékét – aki a bűncselekményt ellene folyamban lévő eljárás alatt követte el – jelentősen enyhítse. Ugyanakkor a másodrendű vádlott esetében, aki bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, büntetlen előéletű fiatal felnőtt, és a bűncselekményben bűnsegédként vett részt, úgy ítélte meg az ítélőtábla, hogy az I. fokú ítélet eltúlzottan súlyos, és a 4 év börtön szükséges, egyben elégséges a büntetési célok megvalósulásához.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Jelentős mennyiségű kábítószerre, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. május 24-én P. D. szegedi lakos I. rendű vádlottat, és ezért őt a törvényszék 9 év 6 hónap fegyházra, 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, C. B. szegedi lakos bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettéért 5 év 9 hónap fegyház és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. (A III. rendű vádlottat, K. N.-t ezért, és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték. Esetében az ítélet jogerőre emelkedett, így a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla az I. és a II. rendű vádlott ügyében járt el.)

xxx

A vádlottak hosszabb ideje ismerték egymást, és pontosan nem megállapítható idő óta kábítószert fogyasztottak.

Az I. rendű vádlott 2016 elejétől a jelen eljárásban be nem azonosított és nem érintett személyektől szerzett be különböző kábítószernek minősülő anyagokat, amelyeket egyrészt személyesen részben ismerőseinek, részben szórakozóhelyeken ismeretlen személyeknek, másrészt a III. rendű vádlotton keresztül értékesített. 2016. március 11-én hajnali 1 óra körül egy szegedi szórakozóhely előtt akart kábítószert eladni, de mielőtt értékesíthette volna a nála lévő anyagot, a rendőrök elfogták. Ekkor az I. rendű vádlottól annyi kábítószert foglaltak le, amely a csekély mennyiség alsó határát meghaladta, annak legalább 220%-a volt, de a jelentős mennyiség alsó határát nem érte el. Az I. rendű vádlott a rendőri intézkedést megelőzően – pontosan nem meghatározható helyen és időben – kábítószert fogyasztott.

Az I. rendű vádlott az említett rendőri intézkedést követően ismét vásárolt továbbértékesítési céllal kábítószert, de hogy a lebukás veszélyét csökkentse, elhatározta, hogy saját lakásán kívül fogja tárolni. Ezért megkérte a II. rendű vádlottat, hogy a már megvett kábítószereket az általa használt szegedi lakásban rejtse el. Ezzel a II. rendű vádlott a kábítószer-kereskedelemhez szándékosan segítséget nyújtott.

Az I. rendű vádlott tulajdonában lévő, de a II. rendű vádlott által használt lakásból 2016. április 26-án lefoglalt kábítószer 92 „gombás” tabletta amfetaminbázis-tartalma 32,4 gramm volt, amely a jelentős mennyiség alsó határának 324%-a. Emellett lefoglalt még a rendőrség abban a lakásban 252 egyéb kábítószert tartalmazó tablettát és fehér port, amelyek MDMA bázistartalma minimálisan 32,9 gramm volt, amely a jelentős mennyiség alsó határának 164%-a.

Az összes lefoglalt kábítószer így a jelentős mennyiség alsó határának 488%-a, vagyis közel ötszöröse.

Eljáró bíróság: