Hat év börtön lett a szerb kábítószercsempész büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 10. szerda, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának büntette miatt J. B. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokú ítéletét. A vádlott büntetésének mértékét 7 évről 6 év börtönre enyhítette. A kiutasítás mértéke nem változott.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel, egyebek mellett, az enyhítő körülményekre, a csempészett kábítószer mennyiségére, a Szegedi Ítélőtábla ilyen ügyekben kialakult ítélkezési gyakorlatára a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok megvalósulásához szükséges és egyben elégséges a 6 év szabadságvesztés kiszabása, ezért enyhített az I. fokú ítéleten.

A döntés jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. október 1-jén J. B. szerb állampolgárságú vádlottat. Ezért őt a bíróság 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kutasításra ítélte

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2018. január 19-én jelentkezett belépésre autójával Szerbiából Magyarországra az ásotthalmi határállomáson. A kocsiban ült a vádlott barátnője, valamint egy ismerőse is. Miután az utasok úgy nyilatkoztak, hogy semmi elvámolni való árujuk nincs, tételes vámvizsgálatot végeztek a pénzügyőrök. Ennek során az autó első ülései alatt kialakított dupla falú üregekből, valamint a csomagtér fenéklemezén létrehozott üregből összesen 27 darab, műanyag tasakban elhelyezett csomag került elő.

A csomagokban lévő összesen 13.287 gramm nettó össztömegű növényi anyagok kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak, a totál THC tartalom legkevesebb 1.750 grammot tett ki, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 145%-a.

A vádlott tudott arról, hogy kocsijában kábítószert tartalmazó csomagok vannak elrejtve.

Eljáró bíróság: