Hamis közraktári jegyekkel visszaélő gabonakereskedőket büntetett a bíróság

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 11. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Gabonaügyleteken alapuló csalássorozat 9 vádlottját ítélte el jogerősen a Szegedi Ítélőtábla. A legsúlyosabb büntetést a III. rendű vádlott kapta, míg a többi 8 vádlottat letöltendő, felfüggesztett szabadságvesztéssel, illetve pénzbüntetéssel sújtotta a táblabíróság.

 

A vádlottak 2009-ben és 2010-ben gabonaügyletekkel foglalkoztak. Közülük hárman közraktári feladatokat ellátó cégek alkalmazottaiként tevékenykedtek. E három személy segítségnyújtásával a vádlottak, akik gabonakereskedelmet folytató magánszemélyek, illetve cégek képviselői voltak, hamis közraktári jegyek kiállításában működtek közre. Mint kiderült: vagy nem tároltak be egyáltalán gabonát, vagy a jegyzőkönyvekben feltüntetett mennyiségeknél jóval kevesebbet helyeztek el a közraktárakban, illetve a raktározott gabonát ismeretlen helyre szállították el.

Az így kiállított hamis közraktári jegyek alapján a vádlottak a banktól több száz milliós hitelt vettek fel, amit aztán nem fizettek meg, ugyanis a hitel fedezetét a közraktári jegyek képezték volna, de ezek mögött nem volt valós gabona. E tevékenységükkel a vádlottak összesen mintegy 396 millió forint kárt okoztak.

Eljáró bíróság: