Öt év börtönnel büntették a törökszentmiklósi verekedőt

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 12. péntek, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az I. fokon életveszélyt okozó testi sértés miatt 3 év 10 hónap börtönt kiszabó Szolnoki Törvényszék ítéletét. A büntetést a táblabíróság 5 évre súlyosította.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlott, aki ellen két más büntetőeljárás is folyamatban van, és aki ittas állapotban, kitartó szándékkal, a kézzel, lábbal történt bántalmazást követően még vascsővel is sérülést okozva követte el tettét, I. fokon eltúlzottan enyhe büntetést kapott. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a vádlott megvalósítsa az emberölés bűntettének kísérletét, így az elkövetett cselekmény súlyával és a vádlott társadalomra veszélyességével az 5 év börtön áll arányban.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. június 7-én H. D. R. vádlottat, és ezért őt – egy korábban elkövetett garázdaság bűntette miatt is – halmazati büntetésül 3 év 10 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott büntetéséből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra – mondta ki a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

2017. június 30-án este a vádlott Törökszentmiklóson a sértett, L. A. egy szórakozóhelyen baráti társaságban múlatta az időt. Beszélgettek, alkoholt fogyasztottak, és leittasodtak. Ebbe a vendéglőbe tért be a barátaival H. D. R. vádlott is, és nem sokkal később a sértett társaságában lévő nő és a vádlott között szóváltás alakult ki. Ebbe a sértett is belefolyt, de ekkor tettlegességre még nem került sor.

Később a sértett egyedül elhagyta a szórakozóhelyet, majd csatlakozott hozzá testvére és sógora is. A sértett távozását látva a vádlott két ismerősével együtt elindult a sértetti társaság után, majd amikor utolérték őket, szóváltás alakult ki. Ekkor a vádlott egyszer ököllel fejbe vágta a sértettet, aki ettől a földre esett. A sértett öccse, látva a vádlott ütését, egy sörösüveget dobott a vádlott fejéhez, amivel vérző sérülést okozott. Ezt követően a vádlott és barátai elfutottak a helyszínről.

Az ittas sértett a történtek miatt indulatba jött, számon akarta kérni a vádlottat, ezért visszatért a szórakozóhelyre, majd egy nőismerősével kimentek az utcára, és egy árokparton ülve beszélgettek. Éjjel fél 2 körül érkezett ide a szintén ittas vádlott, aki a sértettet hátba rúgta. A sértett erre felállt, a távozó vádlott után indult, majd ismét veszekedni kezdtek, aminek során a sértett egy sörös üveggel fejbe dobta a vádlottat, míg az kétszer ököllel megütötte a sértettet.

A verekedés folytatásában a vádlott egy közeli építkezésről kibontott vascsővel támadt a sértettre, háromszor megütötte, amelyből az utolsó a sértett fejét érte. Ettől a férfi ájultan az aszfaltozott úttestre zuhant, és beütötte a fejét. A vádlott a helyszínről elszaladt, míg az életveszélyes sérülést elszenvedett sértett csak a gondos orvosi beavatkozásnak köszönheti, hogy életben maradt.

Eljáró bíróság: